Të jetosh në Itali - Shqiptari i Italisë

Udhëzues i ilustruar me të gjitha hapat e procedurës online. Nga regjistrimi te ruajtja e kërkesës për një nga 17 mijë autorizimet për punonjës sezonalë nga jashtë Italisë

Romë, 21 mars 2017 - Dekreti i flukseve 2017 ka vënë në dispozicion 17 mijë kuota hyrjesh për punonjës sezonalë jokomunitarë, krah pune i domosdoshëm për periudha të caktuara për bujqësinë, e sektorin turistik.

Punonjësit sezonalë mund të thirren nga këto vende: Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia por edhe Bosnje-Hercegovina, Bregu i Fildishtë, Algjeria, Egjipti, Etiopia, Filipine, Gambia, Gana, India, Japonia, Korea e Jugut, Maroku, Mauricius, Moldavia, Nigeri, Nigeria, Pakistani, Senegali, Serbia, Sri Lanka, Sudani, Ukraina dhe Tunizia. Shtetësia nuk ka rëndësi për ata që kanë qenë këtu si sezonalë gjatë viteve të shkuara. Për më tepër, 2.000 kuota nga 17 mijë të këtij dekreti u rezervohen punonjësve për të cilët punëdhënësit mund të paraqesin kërkesa autorizimesh shumëvjeçare. Kjo do t’u lejojë ndërmarrjeve t’i sjellin në Itali vitet e ardhshme sapo të kenë nevojë për ta, pa pritur dekretin e flukseve.

Punëdhënësit mund të përgatisin kërkesat e punësimit në portalin e ministrisë së Brendshme https://nullaostalavoro.dlci.interno.it. Për t’i nisur kërkesat duhet pritur e marta e ardhshme, 28 mars.

Për punëdhënësit që kanë vendosur ta bëjnë personalisht kërkesën (mund të kërkojnë edhe ndihmën e shoqatave të kategorisë) në vijim ofrojmë një udhëzues i shkurtër me të gjitha hapat e procedurës.

1)    Lidhu me https://nullaostalavoro.dlci.interno.it. Nëse je i regjistruar shko në pikën 4, përndryshe regjistrohu:

2)   Mbush formularin e regjistrimit me të dhënat e tua, fut 5 germat e kontrollit dhe shtyp “Invia”:

 

3)   Sistemi do të të nisë në e-mail-in tënd një mesazh me udhëzimet për të çuar deri në fund regjistrimin:

 

4)   Pasi je regjistruar, lidhu me https://nullaostalavoro.dlci.interno.it, shkruaj e-mail-in dhe fjalëkalimin tënd dhe shtyp “invia”:

 

5)   Pasi hyn në sistem, shtyp lart në të majtë në butonin “Richiesta moduli”:

6)   Kërko “Decreto flussi stagionali 2017” dhe shtyp mbi “Richiesta di nulla osta al lavoro subordinato stagionale - Modulo C”:

7)   Kjo është faqja e parë e formularit. Shtyp mbi “Avanti” për të nisur përpilimin:

8)   Para të gjithave futen të dhënat e ndërmarrjes dhe të dhënat e punëdhënësit/përfaqësuesit ligjor që do të punësojë të huajin:

9)   Dhe  të dhënat e punonjësit, përfshirë informacionet se ku do të kërkojë vizën e ku, në rast nevoje, dëshiron të marrë ndonjë lajmërim të mundshëm;

10)  Duhet specifikuar nëse kërkohet një autorizim shumëvjetor (vetëm për punonjës që kanë hyrë në Itali të paktën një herë në pesë vjetët e fundit) ose jo shumëvjetor (të gjithë të tjerët) dhe nëse ke punësuar edhe më parë atë punonjës gjatë pesë vjetëve të fundit apo nëse ai ka qenë thirrur nga një tjetër punëdhënës tjetër gjatë pesë vjetëve të fundit:

11) Përpilo propozimin e kontratës me periudhën e punës, kontratën kolektive të aplikuar, nivelin dhe detyrën e punonjësit:

12)  Shkruaj vendin e punës…

13)   ... dhe ku do të strehohet punonjësi:

14)  Duhet të angazhohesh që do të paguash për riatdhesimin e punonjësit në rast dëbimi, do respektosh ligjin mbi imigracionin dhe që do të komunikosh çdo ndryshim të marrëdhënies së punës:

15)  Fut informacionet mbi numrin e punonjësve të varur dhe xhiron e ndërmarrjes (do të nevojitet për të vlerësuar nëse ndërmarrja është apo jo në gjendje të punësojë të huajin):

 

16)  Fut të dhënat e një pullë-takse telematike prej 16,00 euro të blerë për paraqitjen e kërkesës, konfirmo vërtetësinë e asaj çka ke deklaruar dhe shtyp butonin “salva” për të ruajtur kërkesën:

 

Në këtë çast kërkesa është ruajtur në sistem. Kur të vijë çasti për ta nisur (nga ora 9.00 e 28 marsit 2017 e tutje) do të lidhesh sërish me nullaostalavoro.dlci.interno.it, do ta kërkosh mes kërkesave “da inviare”, ta hapësh dhe ta nisësh.

Shqiptari i Italisë
(Ndiqni Shqiptariiitalise.com edhe në Facebook dhe Twitter)

Lexo edhe:
21 mars 2017 - Nis përgatitja e kërkesave për 17 mijë punonjësit sezonalë
20 mars 2017 - Nga sot nisen kërkesat për punonjësit josezonalë dhe konvertimet
14 mars 2017 - Nis përgatitja kërkesat për punonjësit josezonalë dhe për konvertimet
Dekreti i flukseve 2017, teksti në Gazetën Zyrtare

Shpallet dekreti i flukseve 2017, kalendari i aplikimeve
Flukset 2017. Teksti i dekretit dhe udhëzimet për kërkesat
Mbërrin dekreti i flukseve 2017. 30.850 hyrje dhe konvertime

 

 

Nga sot përpilimi i kërkesave në portalin e ministrisë së Brendshme, nisjet e kërkesave nga 28 marsi. Ja kush mund të paraqesë kërkesën e kush mund të vijë në Itali

Kërkesat paraqiten online. Formularët që duhen përpiluar sipas tipit të autorizimit që kërkohet. Kujdes, nuk është sanatore

Romë, 20 shkurt 2017 - Nga ora 9:00 e mëngjesit të sotëm mund të nisen kërkesat për hyrjet e punonjësve josezonalë dhe për konvertimet e ndryshme të lejeve të qëndrimit, përpilimi i të cilave është i mundur prej të martës së shkuar.

Gjithçka bëhet online përmes portalit të ministrisë së Brendshme https://nullaostalavoro.dlci.interno.it/, personalisht apo me ndihmën e patronateve. Për paraqitjen e kërkesës ka kohë deri në 31 dhjetor e nuk është e nevojshme të nxitohet për të qenë mes të parëve: përvoja e viteve të fundit ka treguar se kuotat në dispozicion janë për kategori aq të veçanta sa është thuajse e pamundur të përdoren si të ishte fjala për sanatore dhe është vështirë se mund të mbarojnë shpejt.

Për të kuptuar nëse mund dhe si të paraqisni kërkesë është mirë t’i hidhet një sy tekstit të dekretit të flukseve 2017 dhe udhëzimeve të dhëna nga ministritë e Brendshme dhe e Punës.

Në vazhdim gjeni të gjitha modelet e formularëve që duhen përpiluar online sipas tipit të kërkesës:

Formularët A dhe B për punonjësit me origjinë italiane rezidentë në Argjentinë, Uruguaj, Venezuelë dhe Brazil;

Formulari VA për konvertime lejesh qëndrimi për studime, praktikë pune dhe/ose formim profesional në leje qëndrimi për punë të varur;

Formulari VB për konvertime lejesh qëndrimi për punë sezonale në leje qëndrimi për punë të varur;

Formulari Z për konvertime lejesh qëndrimi për studime, praktikë pune dhe/ose formim profesional në leje qëndrimi për punë të pavarur;

Formulari LS për konvertime lejesh qëndrimi BE për qëndrues afatgjatë të lëshuara nga vende të tjera europiane në leje qëndrimi për punë të varur;

Formulari LS1 për kërkesa autorizimesh për punë shtëpiake për të huaj titullarë lejesh qëndrimi BE për qëndrues afatgjatë të lëshuara nga vende të tjera europiane;

 

Formulari LS2 për konvertime lejesh qëndrimi BE për qëndrues afatgjatë të lëshuara nga vende të tjera europiane në leje qëndrimi për punë të pavarur;

 

Formulari BPS për kërkesa emërore autorizimesh të rezervuara për punësimin e punonjësve që kanë marrë pjesë në projekte speciale.

 

Ndërsa duke filluar nga nesër në mëngjes në orën 9.00 do të vihen në dispozicion formularët e nevojshëm për përpilimin e kërkesave për të sjellë në Itali 17 mijë punonjësit sezonalë.

Lexo edhe:
14 mars 2017 - Nis përgatitja kërkesat për punonjësit josezonalë dhe për konvertimet
Dekreti i flukseve 2017, teksti në Gazetën Zyrtare

Shpallet dekreti i flukseve 2017, kalendari i aplikimeve
Flukset 2017. Teksti i dekretit dhe udhëzimet për kërkesat
Mbërrin dekreti i flukseve 2017. 30.850 hyrje dhe konvertime

Shqiptariiitalise.com

 

Nga sot përpilimet e kërkesave në portalin e ministrisë së Brendshme, por për nisjet duhet pritur 20 marsi.Formularët që duhen përpiluar sipas tipit të autorizimit që kërkohet

Romë, 14 mars 2017 – Nis faza e parë e flukseve 2017. Nga mëngjesi i sotëm është e mundur të përpilohen dhe të ruhen në portalin e ministrisë së Brendshme https//:nullaostalavoro.dlci.interno.it kërkesat për hyrjet e punonjësve josezonalë dhe për konvertimet e lejeve të qëndrimit, që do të mund të nisen nga e hëna e ardhshme 20 mars. Gjithçka mund të bëhet vetë ose me ndihmën e një patronati.

Do të jetë e mundur të paraqiten kërkesa deri më 31 dhjetor 2017. Kujdes: edhe këtë vit kuotat në dispozicion janë të rezervuara për kategori shumë të veçanta e nuk shërbejnë për legaliazimin e atyre që ndodhen tashmë në Itali pa leje qëndrimi. Edhe për këtë arsye, nuk do të mbarojnë menjëherë ndaj nuk është  e nevojshme të nxitohet.

Ja formularët që duhen përdorur sipas tipit të kërkesës që paraqitet: 

Formularët A dhe B për punonjësit me origjinë italiane rezidentë në Argjentinë, Uruguaj, Venezuelë dhe Brazil;

Formulari VA për konvertime lejesh qëndrimi për studime, praktikë pune dhe/ose formim profesional në leje qëndrimi për punë të varur;

Formulari VB për konvertime lejesh qëndrimi për punë sezonale në leje qëndrimi për punë të varur;

Formulari Z për konvertime lejesh qëndrimi për studime, praktikë pune dhe/ose formim profesional në leje qëndrimi për punë të pavarur;

Formulari LS për konvertime lejesh qëndrimi BE për qëndrues afatgjatë të lëshuara nga vende të tjera europiane në leje qëndrimi për punë të varur;

Formulari LS1 për kërkesa autorizimesh për punë shtëpiake për të huaj titullarë lejesh qëndrimi BE për qëndrues afatgjatë të lëshuara nga vende të tjera europiane;

Formulari LS2 për konvertime lejesh qëndrimi BE për qëndrues afatgjatë të lëshuara nga vende të tjera europiane në leje qëndrimi për punë të pavarur;

Formulari BPS për kërkesa emërore autorizimesh të rezervuara për punësimin e punonjësve që kanë marrë pjesë në projekte speciale.

Stranieriinitalia.it/Shqiptariiitalise.com

Lexo edhe:
Dekreti i flukseve 2017, teksti në Gazetën Zyrtare
Shpallet dekreti i flukseve 2017, kalendari i aplikimeve
Flukset 2017. Teksti i dekretit dhe udhëzimet për kërkesat
Mbërrin dekreti i flukseve 2017. 30.850 hyrje dhe konvertime

 

DECRETO DEL PRESIDENTE DEL CONSIGLIO DEI MINISTRI 13 febbraio 2017 Programmazione transitoria dei flussi d'ingresso dei lavoratori non comunitari nel territorio dello Stato, per l'anno 2017 (GU n.60 del 13-3-2017)

IL PRESIDENTE DEL CONSIGLIO DEI MINISTRI

Visto il decreto legislativo 25 luglio 1998, n. 286, e successive modificazioni ed integrazioni, recante il Testo unico delle disposizioni concernenti la disciplina dell'immigrazione e norme sulla condizione dello straniero, di seguito «testo unico dell'immigrazione»;

Visto, in particolare, l'art. 3, comma 4, del testo unico dell'immigrazione, il quale dispone che la determinazione annuale delle quote massime di stranieri da ammettere nel territorio dello Stato avviene con decreto del Presidente del Consiglio dei ministri, sulla base dei criteri generali per la definizione dei flussi d'ingresso individuati nel documento programmatico triennale, relativo alla politica dell'immigrazione e degli stranieri nel territorio dello Stato, ed inoltre dispone, ai sensi della stessa norma, che «in caso di mancata pubblicazione del decreto di programmazione annuale, il Presidente del Consiglio dei ministri può provvedere in via transitoria, con proprio decreto, entro il 30 novembre, nel limite delle quote stabilite nell'ultimo decreto emanato»;

Visto il decreto del Presidente della Repubblica 31 agosto 1999, n. 394, recante il regolamento di attuazione del testo unico sull'immigrazione;

Considerato che il documento programmatico triennale non e' stato emanato;

Visto il decreto del Presidente del Consiglio dei ministri del 14 dicembre 2015, pubblicato nella Gazzetta Ufficiale n. 26 del 2 febbraio 2016, concernente la programmazione transitoria dei flussi d'ingresso dei lavoratori non comunitari nel territorio dello Stato per l'anno 2016, che ha previsto una quota di ingresso di 17.850 cittadini non comunitari per motivi di lavoro non stagionale, subordinato ed autonomo, ed una quota di ingresso di 13.000 cittadini non comunitari per motivi di lavoro stagionale, autorizzando pertanto una quota complessiva di 30.850 unita' per l'ingresso in Italia di lavoratori non comunitari;

Visto il decreto legislativo 29 ottobre 2016, n. 203, recante attuazione della direttiva 2014/36/UE sulle condizioni di ingresso e di soggiorno dei cittadini di Paesi terzi per motivi di impiego in qualita' di lavoratori stagionali, pubblicato nella Gazzetta Ufficiale n. 262 del 9 novembre 2016;

Considerato che per l'anno 2017 e' necessario prevedere una quota di ingresso di lavoratori non comunitari per lavoro non stagionale, residenti all'estero, che hanno partecipato a corsi di formazione professionale e di istruzione nei Paesi di origine, ai sensi dell'art. 23 del citato testo unico sull'immigrazione, al fine di assicurare continuita' ai rapporti di cooperazione con i Paesi terzi;

Rilevato che ai sensi dell'art. 21 del medesimo testo unico sull'immigrazione e' opportuno prevedere una quota d'ingresso riservata ai lavoratori di origine italiana;

Tenuto conto inoltre delle esigenze di specifici settori produttivi nazionali che richiedono lavoratori autonomi per particolari settori imprenditoriali e professionali;

Ravvisata l'esigenza di consentire la conversione in permessi di soggiorno per lavoro subordinato e per lavoro autonomo di permessi di soggiorno rilasciati ad altro titolo;

Ravvisata infine la necessita' di prevedere una quota di ingresso di lavoratori non comunitari per lavoro stagionale da ammettere in Italia per l'anno 2017, per le esigenze del settore agricolo e del settore turistico-alberghiero e che, allo scopo di semplificare ed ottimizzare procedure e tempi per l'impiego dei lavoratori stagionali da parte dei datori di lavoro, e' opportuno incentivare le richieste di nulla osta al lavoro pluriennale, riservando una specifica quota all'interno della quota stabilita per il lavoro stagionale;

Rilevato che ai fini anzidetti puo' provvedersi con decreto del Presidente del Consiglio dei ministri da adottare, in via di programmazione transitoria, nel limite della quota complessiva di 30.850 unita' per l'ingresso di lavoratori non comunitari, autorizzata con il citato decreto del Presidente del Consiglio dei ministri del 14 dicembre 2015;

Visto il decreto del Presidente del Consiglio dei ministri del 16 dicembre 2016, con il quale alla Sottosegretaria di Stato alla Presidenza del Consiglio dei ministri, onorevole avv. Maria Elena Boschi, e' stata conferita la delega per talune funzioni del Presidente del Consiglio dei ministri,

Decreta:

Art. 1

1. A titolo di programmazione transitoria dei flussi d'ingresso dei lavoratori non comunitari per l'anno 2017, sono ammessi in Italia, per motivi di lavoro subordinato stagionale e non stagionale e di lavoro autonomo, i cittadini non comunitari entro una quota complessiva massima di 30.850 unita'.

Art. 2

1. Nell'ambito della quota massima indicata all'art. 1, sono ammessi in Italia, per motivi di lavoro subordinato non stagionale e di lavoro autonomo, i cittadini non comunitari entro una quota di 13.850 unita'.

2. Nell'ambito della quota indicata al comma 1, sono ammessi in Italia 500 cittadini stranieri non comunitari residenti all'estero, che abbiano completato programmi di formazione ed istruzione nei Paesi d'origine ai sensi dell'art. 23 del decreto legislativo 25 luglio 1998, n. 286.

3. E' consentito inoltre l'ingresso in Italia per motivi di lavoro subordinato non stagionale e di lavoro autonomo, nell'ambito della quota indicata al comma 1, di 100 lavoratori di origine italiana per parte di almeno uno dei genitori fino al terzo grado in linea diretta di ascendenza, residenti in Argentina, Uruguay, Venezuela e Brasile.

4. Nell'ambito della quota prevista al comma 1, e' autorizzata la conversione in permessi di soggiorno per lavoro subordinato di:

a) 5.750 permessi di soggiorno per lavoro stagionale;

b) 4.000 permessi di soggiorno per studio, tirocinio e/o formazione professionale;

c) 500 permessi di soggiorno UE per soggiornanti di lungo periodo rilasciati ai cittadini di Paesi terzi da altro Stato membro dell'Unione europea.

5. E' inoltre autorizzata, nell'ambito della quota indicata al comma 1, la conversione in permessi di soggiorno per lavoro autonomo di:

a) 500 permessi di soggiorno per studio, tirocinio e/o formazione professionale;

b) 100 permessi di soggiorno UE per soggiornanti di lungo periodo, rilasciati ai cittadini di Paesi terzi da altro Stato membro dell'Unione europea.

Art. 3

1. E' consentito l'ingresso in Italia per motivi di lavoro autonomo, nell'ambito della quota prevista all'art. 2, comma 1, di 2.400 cittadini non comunitari residenti all'estero, appartenenti alle seguenti categorie:

a) imprenditori che intendono attuare un piano di investimento di interesse per l'economia italiana, che preveda l'impiego di risorse proprie non inferiori a 500.000 euro e provenienti da fonti lecite, nonche' la creazione almeno di tre nuovi posti di lavoro;

b) liberi professionisti che intendono esercitare professioni regolamentate o vigilate, oppure non regolamentate ma rappresentate a livello nazionale da associazioni iscritte in elenchi tenuti da pubbliche amministrazioni;

c) titolari di cariche societarie di amministrazione e di controllo espressamente previsti dal decreto interministeriale 11 maggio 2011 n. 850;

d) artisti di chiara fama o di alta e nota qualificazione professionale, ingaggiati da enti pubblici o privati, in presenza dei requisiti espressamente previsti dal decreto interministeriale 11 maggio 2011, n. 850;

e) cittadini stranieri che intendono costituire imprese «start-up innovative» ai sensi della legge 17 dicembre 2012, n. 221, in presenza dei requisiti previsti dalla stessa legge e che sono titolari di un rapporto di lavoro di natura autonoma con l'impresa.

Art. 4

1. Nell'ambito della quota massima indicata all'art. 1, sono ammessi in Italia per motivi di lavoro subordinato stagionale nei settori agricolo e turistico-alberghiero, i cittadini non comunitari residenti all'estero entro una quota di 17.000 unita'.

2. La quota indicata al comma 1 del presente articolo riguarda i lavoratori subordinati stagionali non comunitari cittadini di Albania, Algeria, Bosnia-Herzegovina, Corea (Repubblica di Corea), Costa d'Avorio, Egitto, Etiopia, Ex Repubblica Jugoslava di Macedonia, Filippine, Gambia, Ghana, Giappone, India, Kosovo, Mali, Marocco, Mauritius, Moldova, Montenegro, Niger, Nigeria, Pakistan, Senegal, Serbia, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Ucraina.

3. Nell'ambito della quota indicata al comma 1 del presente articolo, e' riservata una quota di 2.000 unita' per i lavoratori non comunitari, cittadini dei Paesi indicati al comma 2, che abbiano fatto ingresso in Italia per prestare lavoro subordinato stagionale almeno una volta nei cinque anni precedenti e per i quali il datore di lavoro presenti richiesta di nulla osta pluriennale per lavoro subordinato stagionale.

Art. 5

I termini per la presentazione delle domande ai sensi del presente decreto decorrono:

a) per le categorie dei lavoratori non comunitari indicate agli articoli 2 e 3, dalle ore 9,00 del settimo giorno successivo alla data di pubblicazione del presente decreto nella Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana;

b) per i lavoratori non comunitari stagionali previsti all'art. 4, dalle ore 9,00 del quindicesimo giorno successivo alla data di pubblicazione del presente decreto nella Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana.

Art. 6

1. Le quote per lavoro subordinato, stagionale e non stagionale, previste dal presente decreto, sono ripartite dal Ministero del lavoro e delle politiche sociali tra le Direzioni territoriali del lavoro, le Regioni e le Province autonome.

2. Trascorsi novanta giorni dalla data di pubblicazione del presente decreto nella Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana, qualora il Ministero del lavoro e delle politiche sociali rilevi quote significative non utilizzate tra quelle previste dal presente decreto, puo' effettuarne una diversa suddivisione sulla base delle effettive necessita' riscontrate nel mercato del lavoro, fermo restando il limite massimo complessivo indicato all'art. 1.

3. Resta fermo quanto previsto dall'art. 34, comma 7, del decreto del Presidente della Repubblica 31 agosto 1999, n. 394 con riferimento alla redistribuzione della quota di lavoratori non comunitari formati all'estero prevista dall'art. 2, comma 2.

Art. 7

Le disposizioni attuative relative all'applicazione del presente decreto saranno definite, in un'ottica di semplificazione, con apposita circolare congiunta del Ministero dell'interno e del Ministero del lavoro e delle politiche sociali, sentito il Ministero degli affari esteri e della cooperazione internazionale.

Roma, 13 febbraio 2017

p. Il Presidente del Consiglio dei ministri

La Sottosegretaria di Stato Boschi

Registrato alla Corte dei conti il 3 marzo 2017

Ufficio controllo atti P.C.M. Ministeri giustizia e affari esteri,

reg.ne prev. n. 497

Lexo edhe: 
Shpallet dekreti i flukseve 2017, kalendari i aplikimeve
Flukset 2017. Teksti i dekretit dhe udhëzimet për kërkesat
Mbërrin dekreti i flukseve 2017. 30.850 hyrje dhe konvertime

 

Nisje e shkallëzuar. Më parë përpilimi e nisja e kërkesave për hyrjet e josezonalëve dhe konvertimet e lejeve të qëndrimit, më pas do ta kenë radhën punonjësit sezonalë. Nuk është legalizim

Romë, 13 mars 2017 – E konfirmuar: dekreti i flukseve 2017 mbërrin në numrin e sotëm të Gazetës Zyrtare. Autorizon gjithsej 30.850 hyrje per punë dhe konvertime lejeqendrimesh dhe është përcaktuar edhe kalendari i kërkesave, që do të përgatiten e do të paraqiten, si gjihmonë përmes portalit të ministrisë së Brendshme https//:nullaostalavoro.dlci.interno.it.

Që nesër, 14 mars, pas regjistrimit në portal, do të mund të përpilohen kërkesat për konvertimet e lejeve të qëndrimit dhe për hyrjet për punë josezonale. Pas përpilimit duhet të ruhen, për nisjen e tyre duhet pritur ora 9.00 e 20 marsit. Nga 21 marsi, në të njëjtin portal, do të mund të përgatiten kërkesat për të sjellë në Itali e për të punësuar punonjësit sezonalë, por nisjet e tyre online do të jenë të mundura nga ora 9.00 e 28 marsit.

Për të gjitha llojet e hyrjeve dhe konvertimeve, do të mund të paraqiten kërkesa deri në 31 dhjetor 2017. Kuotat do të jepen sipas rendit të trajtimit të kërkesave që do të ndjekë atë të nisjes së tyre. Megjithatë, vështirë që kuotat të mbarojnë menjëherë sepse nga çka ndodhur vitet e fundit duken mëse të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat.

Është e udhës të theksohet që dekreti i flukseve nuk është sanatore dhe lloji i shumicës së kuotave të vëna në dispozicion nga qeveria italiane nuk lejojnë të shfrytëzohen për të pajisur me leje qëndrimi ata që jetojnë tashmë në Itali e janë të punësuar në të zezë, për shembull, bashkëpunëtoret familjare (colf e badanti).

Këtu gjeni tekstin e dekretit të flukseve 2017 (DPCM 13 shkurt 2017 – Programimi kalimtar i flukseve të hyrjeve të punonjësve jokomunitarë në territorin e shtetit për vitin 2017), ndarjen e kuotave dhe shpjegimet e ministrive të Brendshme dhe të Punës.

Stranieriinitalia.it/Shqiptariiitalise.com

 

Gjykata e Barit urdhëron shtetin t’i kthejë një çifti shqiptar paratë e derdhura në këto vite. Piccininni (Inca Cgil): “E papranueshme që akoma nuk i kanë rimbursuar të gjithë”

Romë, 10 mars 2017 – Një tjetër gjykatë, të tjerë gjyqtarë, por sentencat janë të njëjta: Shteti t’u kthejë mbrapsht imigrantëve paratë e taksës mbi lejet e qëndrimit.

Sentenca e Napolit e muajit të shkuar duket se është e para e një serie të gjatë. E gjatë të paktën sa numri i gjyqeve të ngritura nga Inca e Cgil bashkë me qytetarë të huaj që gjatë viteve të shkuara kanë derdhur kontributin për lëshimin dhe përtëritjen e lejes së qëndrimit. Ai kontribut është hequr tashmë sepse i paligjshëm, por ç’do të bëhet me paratë që imigrantëve u janë marrë padrejtësisht për vite me radhë?

Këtë radhë, përgjigjja mbërrin nga gjykata e Barit, e cila me dy sentenca të ndryshme, të nënshkruara më 5 mars nga gjyqtaret Carlotta Soria dhe Valentina D’Aprile ka urdhëruar Kryeministrinë dhe ministritë e Brendshme dhe të Ekonomisë të paguajnë shpenzimet legale dhe t’u rimbursojnë gjithsej 540 euro dhe interesat Renato Saulit dhe Klevisa Veruarit, burrë e grua nga Shqipëria. Është saktësisht shuma e kontributit për lëshimin e përtëritjen e lejes së qëndrimit që çifti ka paguar në vite që kur jetojnë në Itali.

Renato ka ardhur si punonjës sezonal në vitin 2012, pastaj ka vazhduar të jetojë në Itali sepse ka gjetur punë josezonale. Sot është kamionist e paguan taksat si gjithë të tjerët. E shoqja, Klevisa, ka ardhur në Itali pas tij me bashkim familjar në vitin 2015. E është e udhës të kujtohet se që kur ka ardhur Renato, sa herë kanë kërkuar apo përtërirë dokumentin e qëndrimit kanë paguar, veç parave që po u kthehen mbrapsht, edhe pullë-taksat, dërgesën postare dhe shtypjen e dokumentit. Gjithsej 1.000 euro në vetëm 5 vjet.

Tani rikuperojnë të paktën gjysmën e asaj shume. “Dispozitat që përcaktojnë masën e kontributit për lëshimin dhe përtëritjen e dokumentit të qëndrimit – shpjegon një prej dy sentencave – janë krejtësisht të paligjshme dhe për rrjedhojë pagesa e kryer duhet konsideruar si e kryer në mungesë të një kauze të drejtë, ndaj duhet kthyer mbrapsht” (Sentenca Sauli - Sentenca Veruari).

“Edhe këtë radhë na duhet t’u drejtohemi organeve të drejtësisë për të pasur ekzekutimin e një të drejte të njohur në mënyrë të përsëritur disa herë nga drejtësia evropiane dhe ajo italiane e shkallëve të ndryshme” comenton sentencën Claudio Piccinini, koordinator i Zyrave për Imigracionin të Inca-s. “Është e papranueshme që akoma nuk është disiplinuar në rrugë administrative e drejta e rimbursimit për taksat që imigrantëve iu volën padrejtësisht nga viti 2012 deri më sot”.

Patronati vazhdon të mbledhë kërkesat e rimbursimit, por ndërkaq po mbërrijnë edhe sentenca të tjera të grupit të parë të ankimeve të paraqitura në gjykata. Nuk është e vështirë të imagjinohet çfarë do të jetë shkruar në sentenca.

Elvio Pasca

Shkarko
Sentenca Sauli 
Sentenca Veruari

 

Nga 20 marsi paraqitja e kërkesave për konvertime e hyrje punonjësish josezonalë, nga 28 marsi paraqitja e kërkesave për sezonalët. Por mund të përpilohen që më parë

Romë, 9 mars 2017 – Dekreti i flukseve 2017 do të botohet të hënën e ardhshme në Gazetën Zyrtare dhe do të autorizojë 30.850 hyrje dhe konvertime lejesh qëndrimi. Edhe këtë vit, kërkesat e ndërmarrjeve dhe të punonjësve të huaj do të nisin nga data të caktuara dhe do të paraqiten vetëm online përmes portalit të ministrisë së Brendshme https//:nullaostalavoro.dlci.interno.it. 

Nga 14 marsi do të jetë e mundur të përpilohen e të ruhen kërkesat për konvertimet e lejeve të qëndrimit dhe për hyrjet për punë josezonale të varur dhe të pavarur. Për t’i nisur, duhet pritur data 20 mars, dita e shtatë nga shpallja i dekretit në Gazetën Zyrtare. Nga 21 marsi do të mund të përgatiten kërkesat për hyrjet sezonale, por nisjet e tyre online do të jenë të mundura nga 28 marsi, dita e 15-të nga shpallja e dekretit.

Do të ketë kohë deri më 31 dhjetor 2017 për të aplikuar dhe duke parë llojin e kuotave në dispozicion, është e vështirë të mbarojnë shpejt, ndaj, edhe pse kërkesat shqyrtohen sipas rendit kronologjik të mbërritjes, nuk është e nevojshme të nxitohet.

Ky është teksti i dekretit të flukseve 2017 (DPCM 13 shkurt 2017 – Programimi kalimtar i flukseve të hyrjeve të punonjësve jokomunitarë në territorin e shtetit për vitin 2017).  Ndërsa kjo është qarkorja e përbashkët e ministrisë së Brendshme dhe asaj të Punës që shpjegon përmbajtjen e dekretit dhe procedurën për paraqitjen e kërkesave, sipas rasteve.

30.850 kuota janë të ndara si në vijim:

Hyrje

17.000 hyrje për punonjës sezonalë për sektorin bujqësor dhe turistik (2.000 nga këto u rezervohen autorizimeve shumëvjeçare). Punonjësit mund të jenë nga Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia por edhe Bosnje-Hercegovina, Bregu i Fildishtë, Algjeria, Egjipti, Etiopia, Filipine, Gambia, Gana, India, Japonia, Korea e Jugut, Maroku, Mauricius, Moldavia, Nigeri, Nigeria, Pakistani, Senegali, Serbia, Sri Lanka, Sudani, Ukraina dhe Tunizia. Shtetësia nuk ka rëndësi për ata që kanë qenë këtu si sezonalë gjatë viteve të shkuara.

500 hyrje për punonjës të huaj josezonalë që kanë përfunduar programe formimi dhe shkollimi në vendlindje sipas nenit 23 të tekstit unik për imigracionin;

100 punonjës të pavarur apo të varur josezonale me origjinë italiane (pasardhës deri të shkallës së tretë) rezidentë në Argjentinë, Uruguaj, Venezuelë dhe Brazil;

2.400 hyrje për punonjës të pavarur sipërmarrës që kryejnë aktivitet me interes për ekonominë italiane që do të angazhojnë burime financiare të ligjshme për të paktën 500 mijë euro e do të krijojnë të paktën tre vende të reja pune, profesionistë; figura të rëndësishme shoqërish private shprehimisht të parashikuara nga dekreti ndërministror nr. 850 i 11 majit 2011; artistë me famë ndërkombëtare apo me kualifikim të lartë profesional të kërkuar nga ente private e publike sipas kritereve të parashikuara shprehimisht nga dekreti ndërministror nr. 850 i 11 majit 2011; qytetarë të huaj për ngritjen e sipërmarrjeve “start-up innovative” sipas ligjit 221 të 17 dhjetorit 2012, në prani të kritereve të parashikuara nga i njëjti ligj dhe në favor të të cilëve ka marrëdhënie pune e karakterit autonom me sipërmarrjen;

Konvertime

Autorizohet konvertimi në leje qëndrimi për punë të varur i:

5.750 lejeqëndrimeve për punë sezonale;

4.000 lejeqëndrimeve për studime, praktikë pune dhe/ose formim profesional;

500 lejeqëndrimeve BE për qëndrues afatgjatë të lëshuar nga vende të tjera europiane;

Parashikohen gjithashtu edhe konvertime në lejeqëndrime për punë të pavarur të:

500 lejeqëndrimeve për studime, praktikë pune dhe/ose formim profesional;

100 lejeqëndrimeve BE për qëndrues afatgjatë të lëshuar nga vende të tjera europiane.

Stranieriinitalia.it/Shqiptariiitalise.com
(Ndiqni Shqiptariiitalise.com edhe në Facebook dhe Twitter)

 

Coldiretti: “Më shumë kuota se vitin e shkuar dhe hyrje me të thjeshta. Nga luleshtrydhet e Veronës te mollët e Trentinos, punonjës të huaj të mirintegruar në shumë distrikte bujqësore”

Romë, 6 mars 2017 – Shtatëmbëdhjetë mijë sezonalë jokomunitarë që mund të vijnë për të punuar në Itali gjatë vitit 2017. E konfirmon shifrën edhe Coldiretti pas miratimit të dekretit të ri të flukseve, që pritet të botohet në Gazetën Zyrtare.

Risia e këtij viti, siç vë në dukje nga shoqata Coldiretti, është shtimi i kuotave, nga 13.000 të vitit të shkuar në 17.000 të këtij viti për hyrjet sezonale, dhe nga 4.600 të vitit të shkuar në 5.750 të këtij viti për konvertimet e lejeqëndrimeve për punë sezonale në lejeqëndrime për punë të varur.  Këto të fundit do t’u lejojnë shumë ndërmarrjeve bujqësore të kthejnë në të qëndrueshme marrëdhënien që kanë ndërtuar me punonjësit e huaj që vit pas viti kanë sjellë në Itali me dekretet e flukseve sezonale.

Me modifikimin e Tekstit Unik mbi Imigracionin, kujton Coldiretti, rezultojnë të thjeshtuara edhe kriteret për kërkimin e lejeqëndrimit sezonal shumëvjeçar dhe procedura e pranimit të praktikave falë parimit “heshtje-miratim”. Në fakt mjafton që i huaji të ketë pasur lejeqëndrim për punë sezonale të paktën një herë në pesë vjetët e fundit për të pasur të drejtë të përfitojë.

Kërkesat e punësimit do të mund të paraqiten online pas botimit të dekretit të flukseve, nga afati i parë (e ashtuquajtura click day) i përcaktuar për sezonalët deri në fund të vitit 2017.

Në bujqësi, sezonalët do të punësohen për fushatat e mëdha të të korrave dhe mbledhjeve të prodhimtarisë Made in Italy: nga frutat te perimet, nga lulet te vera duke kaluar nëpër fermat e rritjes së kafshëve.

Janë të shumta “distriktet bujqësore”, nënvizon Coldiretti, ku punonjësit imigrantë janë një element i integruar mirë në strukturën ekonomike dhe sociale. Është rasti i mbledhjes së luleshtrydheve në provincën e Veronas, të mollëve në Trentino, të frutave, në përgjithësi, në Emilia Romagna, të rrushit në Piemonte, deri te fermat e bulmetit në Lombardi, ku barinjtë janë kryesisht indianë ndërsa maqedonasit janë të përfshirë kryesisht në blegtori.