Tema mërgimi - Shqiptari i Italisë

Ndër azilkërkuesit në BE, shqiptarët renditen të tretët, menjëherë pas sirianëve dhe afganëve. Të dhënat duhet të ishin alarmuese për Shqipërinë, por duket se kush qeveris vendin nuk po shqetësohet shumë nga ky problem

Romë, 24 shtator 2015 – Shqiptarët po lënë në masë vendin e po kërkojnë azil në BE, kryesisht në Gjermani. E kanë shprehur shpeshherë këtë shqetësim vende të veçanta evropiane, si Gjermania e Finlanda, e thotë së fundi edhe raporti Eurostat mbi azilkërkuesit në BE gjatë tremujorit të dytë të këtij viti.

Sipas zyrës së statistikave të BE-së, nga 213.200 personat që nga 1 prilli deri në 30 qershor kanë kërkuar azil  në një vend të Bashkimit Evropian, 8% ose 17.665 vetë vijnë nga Shqipëria. Përbëjnë grupin më të madh të azilkërkuesve nga rajoni, duke lënë pas kosovarët (përbëjnë 5% të të gjithë azilkërkuesve) dhe serbët (2%), dhe duke u renditur të tretët, menjëherë pas sirianëve (43.995 ose 21% e të gjithë azilkërkuesve në BE) dhe afganëve (26.995 ose 13%). Për të kuptuar edhe më mirë shifrën, mjafton të mbajmë parasysh se është më e lartë se ajo e azilkërkuesve shqiptarë gjatë gjithë 2014-tës në BE. Në fakt, gjithnjë sipas Eurostat-it, numri i shqiptarëve që kanë kërkuar azil politik në vendet e BE-së në vitin 2014 ishte 16.805).

Ajo që bie në sy është se thuajse 90% e azilkërkuesve nga Shqipëria, ose 15.445 prej tyre, azilin e kërkojnë në Gjermani, vend ku renditen të dytët, menjëherë pas sirianëve (16.335 azilkërkues) duke lënë pas kosovarët (7.475).

Shifrat e Eurostat-it flasin vetëm për azilkërkuesit në BE. Por veç tyre ka edhe shumë e shumë të tjerë që largohen nga Shqipëria. Si ata që vijnë në Itali, për shembull, gjejnë një punë në të zezë e shpresojnë të pajisen me dokument qëndrimi falë një sanatoreje të mundshme apo bashkëjetesës me vëllanë apo motrën që ndërkohë kanë marrë shtetësinë. Askush nuk di të thotë me saktësi sa janë, por pyetjet e përditshme që i drejtohen redaksisë sonë nga persona me qëndrim të parregullt në Itali që duan të dinë mbi mundësinë e pajisjes me dokumente, lënë të kuptohet që shifrat nuk janë të vogla.

Për një vend të vogël si Shqipëria, me përqindjen më të lartë në Evropë të shtetasve të vet që jetojnë jashtë, ky fluks i ri në rritje njerëzish që kërkojnë strehim në BE, është një plagë që kujtonim disi të mbyllur. Ajo duhet të përbënte një shqetësim madhor për klasën politike, dhe veçanërisht  për qeverinë e mazhorancën në fuqi. Nuk duket se është kështu. Veç forcimit të kontrolleve në kufi për personat që përfitojnë nga qarkullimi pa viza në Schengen, kërcënimeve se kush shkel regullat vë në rrezik liberalizimin e vizave, apo deklaratave se azilkërkuesit janë në të vërtetë shqiptarë emigrantë në Greqi, nuk po analizohen seriozisht shkaqet e largimit në masë dhe as po ndërmerren masa konkrete për të mbajtur shqiptarët në atdhe.

Siç u shpreh pak kohë më parë edhe ambasadori gjerman në Tiranë, Hoffmann, njerëzit kanë nevojë për shpresë, për të qenë të punësuar, për të besuar në një të ardhme të sigurt. Nëse këto nevoja nuk përmbushen, nëse e ardhmja shihet sterrë, nuk mbetet tjetër veç të kërkohet tjetërkund diçka më e mirë. Me çdo kusht.

K.B. /Shqiptari i Italisë
(Ndiqni Shqiptariiitalise.com edhe në Facebook dhe Twitter)

Ndër azilkërkuesit në BE, shqiptarët renditen të tretët, menjëherë pas sirianëve dhe afganëve. Të dhënat duhet të ishin alarmuese për Shqipërinë, por duket se kush qeveris vendin nuk po shqetësohet shumë nga ky problem

Romë, 24 shtator 2015 – Shqiptarët po lënë në masë vendin e po kërkojnë azil në BE, kryesisht në Gjermani. E kanë shprehur shpeshherë këtë shqetësim vende të veçanta evropiane, si Gjermania e Finlanda, e thotë së fundi edhe raporti Eurostat mbi azilkërkuesit në BE gjatë tremujorit të dytë të këtij viti.

Sipas zyrës së statistikave të BE-së, nga 213.200 personat që nga 1 prilli deri në 30 qershor kanë kërkuar azil  në një vend të Bashkimit Evropian, 8% ose 17.665 vetë vijnë nga Shqipëria. Përbëjnë grupin më të madh të azilkërkuesve nga rajoni, duke lënë pas kosovarët (përbëjnë 5% të të gjithë azilkërkuesve) dhe serbët (2%), dhe duke u renditur të tretët, menjëherë pas sirianëve (43.995 ose 21% e të gjithë azilkërkuesve në BE) dhe afganëve (26.995 ose 13%). Për të kuptuar edhe më mirë shifrën, mjafton të mbajmë parasysh se është më e lartë se ajo e azilkërkuesve shqiptarë gjatë gjithë 2014-tës në BE. Në fakt, gjithnjë sipas Eurostat-it, numri i shqiptarëve që kanë kërkuar azil politik në vendet e BE-së në vitin 2014 ishte 16.805).

Ajo që bie në sy është se thuajse 90% e azilkërkuesve nga Shqipëria, ose 15.445 prej tyre, azilin e kërkojnë në Gjermani, vend ku renditen të dytët, menjëherë pas sirianëve (16.335 azilkërkues) duke lënë pas kosovarët (7.475).

Shifrat e Eurostat-it flasin vetëm për azilkërkuesit në BE. Por veç tyre ka edhe shumë e shumë të tjerë që largohen nga Shqipëria. Si ata që vijnë në Itali, për shembull, gjejnë një punë në të zezë e shpresojnë të pajisen me dokument qëndrimi falë një sanatoreje të mundshme apo bashkëjetesës me vëllanë apo motrën që ndërkohë kanë marrë shtetësinë. Askush nuk di të thotë me saktësi sa janë, por pyetjet e përditshme që i drejtohen redaksisë sonë nga persona me qëndrim të parregullt në Itali që duan të dinë mbi mundësinë e pajisjes me dokumente, lënë të kuptohet që shifrat nuk janë të vogla.

Për një vend të vogël si Shqipëria, me përqindjen më të lartë në Evropë të shtetasve të vet që jetojnë jashtë, ky fluks i ri në rritje njerëzish që kërkojnë strehim në BE, është një plagë që kujtonim disi të mbyllur. Ajo duhet të përbënte një shqetësim madhor për klasën politike, dhe veçanërisht  për qeverinë e mazhorancën në fuqi. Nuk duket se është kështu. Veç forcimit të kontrolleve në kufi për personat që përfitojnë nga qarkullimi pa viza në Schengen, kërcënimeve se kush shkel regullat vë në rrezik liberalizimin e vizave, apo deklaratave se azilkërkuesit janë në të vërtetë shqiptarë emigrantë në Greqi, nuk po analizohen seriozisht shkaqet e largimit në masë dhe as po ndërmerren masa konkrete për të mbajtur shqiptarët në atdhe.

Siç u shpreh pak kohë më parë edhe ambasadori gjerman në Tiranë, Hoffmann, njerëzit kanë nevojë për shpresë, për të qenë të punësuar, për të besuar në një të ardhme të sigurt. Nëse këto nevoja nuk përmbushen, nëse e ardhmja shihet sterrë, nuk mbetet tjetër veç të kërkohet tjetërkund diçka më e mirë. Me çdo kusht.

K.B. /Shqiptari i Italisë
(Ndiqni Shqiptariiitalise.com edhe në Facebook dhe Twitter)

Për të ndalur valën e azilkërkuesve nga Shqipëria, sot në mbledhjen e jashtëzakonshme të ministrave të Brendshëm të BE-së diskutohet edhe për futjen e saj në listën e vendeve të sigurta

Në mbledhjen e sotme të jashtëzakonshme të ministrave të Brendshëm të BE-së në Bruksel, pritet të aprovohen propozimet e Komisionit Evropian veçanërisht mbi shpërndarjen me kuota të detyrueshme të 160 mijë azilkërkuesve të mbërritur në Itali, Greqi dhe Hungari, për ngritjen e një fondi prej 1,8 miliardë eurosh me të cilin të ndihmohen për një listë të vetme të “vendeve të sigurta” që do të mundësojë përshpejtimin e procedurave të azilit për kë vjen nga Ballkani e Turqia.

Burime të brendshme pohojnë se përsa i përket istës së vendeve të sigurta, të gjitha vendet e Bashkimit Evropian “janë praktikisht dakord”. Lista duhet të përmbajë Shqipërinë, Kosovën, Serbinë, Maqedoninë, Bosnje-Hercegovinën dhe Turqinë. Futja e Shqipërisë në këtë listë është kërkuar me forcë nga vende si Gjermania që muajt e fundit ka një fluks në rritje azilkërkuesish shqiptarë.

Sipas propozimit të Komisionit Evropian, konsiderohen vende të sigurta të gjitha ato ku nuk ka asnjë lloj persekutimi, torture apo dënimi apo trajtimi çnjerëzor, asnjë kërcenim dhune dhe ku nuk ka konflikt me armë. Kujt shkon në BE për të kërkuar azil nga këto vende, do t'i shqyrtohet kërkesa e azilit në mënyrë të përshpejtuar dhe do të ketë thuajse të pamundur ta fitojë atë.

Mes shumë e shumë fotografive e filmimeve që po rrëfejnë eksodin e këtyre ditëve të mijëra refugjatëve nga Siria e Iraku, duke prekur thellë mbarë botën, është edhe ajo e policit në Preshevë që merr në krah, gëzon e i kthen buzëqeshjen një fëmije sirian të sapombërritur.

Polici quhet Rexhep Arifi dhe fotografitë që e tregojnë duke përkëdhelur një fëmijë, të shkrepura nga gazetarja amerikane Manveen Rana, po pushtojnë rrjetet sociale në internet.

“Jam prej shumë ditësh që punoj aty, me shumë emigrantë që vijnë nga Siria e vende të tjera – Tregon vetë polici për televizionin kosovar Kohavizion – Nuk e di as kush ma ka bërë atë fotografi. Fëmija ishte me familjen, ishin të gjithë të rraskapitur. Kam marrë fëmijën në krah. Ishte duke qarë por pastaj ka nisur të lozë me mua…”.

Rexhepi rrëfen edhe se ka marrë mesazhe pa fund përgëzimesh për humanitetin e treguar, jo vetëm nga Serbia por edhe nga Kosova, Shqipëria.

Nga ana tjetër, gazetarja që ka bërë fotot tregon se shumë prej sirianëve mbetën të mahnitur nga gjesti i policit. Madje i kishin thënë asaj se ishte “herë e parë që dikush nga forcat e rendit nuk i trajtonte si kafshë”. Grupi i refugjatëve ku bënte pjesë edhe fëmija kishte kaluar ditë të vështira. Sipas gazetares Rana, shumë prej tyre tregonin se ishin trajtuar me dhunë një natë më parë nga policia maqedonase, ndërsa kalonin kufirin nga Greqia.

Lexo edhe: Kameramania e urryer: rrëzon emigrantin me djalin në krah, shkelma dy fëmijëve të tjerë

 

 

 

Për të ndalur valën e azilkërkuesve nga Shqipëria, sot në mbledhjen e jashtëzakonshme të ministrave të Brendshëm të BE-së diskutohet edhe për futjen e saj në listën e vendeve të sigurta

Në mbledhjen e sotme të jashtëzakonshme të ministrave të Brendshëm të BE-së në Bruksel, pritet të aprovohen propozimet e Komisionit Evropian veçanërisht mbi shpërndarjen me kuota të detyrueshme të 160 mijë azilkërkuesve të mbërritur në Itali, Greqi dhe Hungari, për ngritjen e një fondi prej 1,8 miliardë eurosh me të cilin të ndihmohen për një listë të vetme të “vendeve të sigurta” që do të mundësojë përshpejtimin e procedurave të azilit për kë vjen nga Ballkani e Turqia.

Burime të brendshme pohojnë se përsa i përket istës së vendeve të sigurta, të gjitha vendet e Bashkimit Evropian “janë praktikisht dakord”. Lista duhet të përmbajë Shqipërinë, Kosovën, Serbinë, Maqedoninë, Bosnje-Hercegovinën dhe Turqinë. Futja e Shqipërisë në këtë listë është kërkuar me forcë nga vende si Gjermania që muajt e fundit ka një fluks në rritje azilkërkuesish shqiptarë.

Sipas propozimit të Komisionit Evropian, konsiderohen vende të sigurta të gjitha ato ku nuk ka asnjë lloj persekutimi, torture apo dënimi apo trajtimi çnjerëzor, asnjë kërcenim dhune dhe ku nuk ka konflikt me armë. Kujt shkon në BE për të kërkuar azil nga këto vende, do t'i shqyrtohet kërkesa e azilit në mënyrë të përshpejtuar dhe do të ketë thuajse të pamundur ta fitojë atë.

Mes shumë e shumë fotografive e filmimeve që po rrëfejnë eksodin e këtyre ditëve të mijëra refugjatëve nga Siria e Iraku, duke prekur thellë mbarë botën, është edhe ajo e policit në Preshevë që merr në krah, gëzon e i kthen buzëqeshjen një fëmije sirian të sapombërritur.

Polici quhet Rexhep Arifi dhe fotografitë që e tregojnë duke përkëdhelur një fëmijë, të shkrepura nga gazetarja amerikane Manveen Rana, po pushtojnë rrjetet sociale në internet.

“Jam prej shumë ditësh që punoj aty, me shumë emigrantë që vijnë nga Siria e vende të tjera – Tregon vetë polici për televizionin kosovar Kohavizion – Nuk e di as kush ma ka bërë atë fotografi. Fëmija ishte me familjen, ishin të gjithë të rraskapitur. Kam marrë fëmijën në krah. Ishte duke qarë por pastaj ka nisur të lozë me mua…”.

Rexhepi rrëfen edhe se ka marrë mesazhe pa fund përgëzimesh për humanitetin e treguar, jo vetëm nga Serbia por edhe nga Kosova, Shqipëria.

Nga ana tjetër, gazetarja që ka bërë fotot tregon se shumë prej sirianëve mbetën të mahnitur nga gjesti i policit. Madje i kishin thënë asaj se ishte “herë e parë që dikush nga forcat e rendit nuk i trajtonte si kafshë”. Grupi i refugjatëve ku bënte pjesë edhe fëmija kishte kaluar ditë të vështira. Sipas gazetares Rana, shumë prej tyre tregonin se ishin trajtuar me dhunë një natë më parë nga policia maqedonase, ndërsa kalonin kufirin nga Greqia.

Lexo edhe: Kameramania e urryer: rrëzon emigrantin me djalin në krah, shkelma dy fëmijëve të tjerë

 

 

 

Federata e shoqatave shqiptare në Greqi i ka drejtuar disa pyetje kryeministrit Edi Rama duke vënë në dukje problemet që më shumë shqetësojnë emigrantët në atë vend. E pyesin për zgjidhjet, që akoma nuk shohin, të cilat ishin pjesë e premtimeve elektorale të para dy vjetëve.
Kanë të bëjnë me pensionet, mësimdhënien e gjuhës shqipe, përfaqësimin konsullor, politikat shqiptare për ri-integrimin e emigrantëve të kthyer e nxitjen e kthimit të studentëve etj., thuajse që të gjitha qëndrojnë si probleme edhe për komunitetin shqiptar në Itali.

“Keni në plan hartimin e një strategjie kombëtare migrative dhe a do të përfshihet komuniteti shqiptar në Greqi si pjesë e domosdoshme e saj?
Kur do të mundësohet ushtrimi i të drejtës së votës dhe të zgjedhjes në vendin ku jetojnë emigrantët?
A parashikon qeveria juaj ulje të kostove të shërbimeve konsullore?
Çfarë do të bëjë qeveria juaj për mungesën totale të informacionit të nevojshëm dhe ndihmës sociale për emigrantët shqiptarë të riatdhesuar për ri-integrimin e tyre në shoqërinë dhe në tregun e punës në Shqipëri?
Cili është plani juaj për thithjen e “trurit”, studentët e diplomuar jashtë vendit?
Çfarë keni në plan për marrëveshje bilaterale me Greqinë për pensionet e emigrantëve?
Çfarë do të bëhet për zhvillimin e organizuar të mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Greqi? Çfarë keni parashikuar për mbështetjen konkrete të shoqatave emigrante shqiptare në Greqi ...?”

Janë kryesisht këto, çështjet kryesore që ngre Etmond Guri, Kryetari i federatës së shoqatave shqiptare në Greqi, zgjidhja e të cilave është në interes edhe të komunitetit shqiptar në Itali.

Këtu mund lexoni letrën e plotë drejtuar kryeministrit:

I nderuar z. Kryeminstër i Republikës së Shqipërisë, z. Edi Rama!Në emër të Komunitetit Shqiptar në Greqi, si kryetar...

Posted by Federata Shoqatave Shqiptare Greqi on Lunedì 24 agosto 2015

Artikuj te tjere...