More stories

 • in

  Come eravamo – Albania 1937

  COME ERAVAMO L’ALBANIA NELLE IMMAGINI DELL’ARCHIVIO STORICO LUCE Albania 1937, la vita della popolazione Giornale Luce del 18 novembre 1937 More

 • in

  Come eravamo – Tirana 1937

  COME ERAVAMO L’ALBANIA NELLE IMMAGINI DELL’ARCHIVIO STORICO LUCE Tirana 1937, visita alla città Giornale Luce del 18 novembre 1937 More

 • in

  13 qershor 1999 Kur forcat e NATO-s hynë në Kosovë

  Kujtesë Nga Flora Nikolla Kishte rënë shumë shi një natë më parë dhe gazetarë të të gjitha kombësive kishin nxituar për të qënë pa zbardhur dita, në Qafën e Morinit në Kukës. Një varg i gjatë makinash të blinduara, mbushur me transmetues e telefona satelitor popullonte mjedisin që për disa muaj kishte qënë skenë  e […] More

 • in

  Anija e Ismail Qemalit në një monedhë austriake

  Anija e Lloyd-it austriak “Brünn”, që sho qëroi Ismail Qemalin dhe 14 patriotët e tjerë, nga Trieste në Durrës, për të Shpallur Pavarësinë, është vënë në një monedhë argjendi austriake. Ajo është stampuar në vitin 2006 ekzaktësisht në 7 qershor. Vlera e saj është 20 euro, me diametër 34,00 mm dhe peshë 20,00 gr. Mësohet […] More

 • in

  Në Venecia 4000 dokumente për shqiptarët

  Ka shkuar për të kryer një studim të shkurtër dhe ka zbuluar një thesar të tërë. Është rasti i historianit të njohur Pëllumb Xhufi, i cili pas dy muaj qëndrimi në Venecia, ka ardhur prej andej me materiale shumta (rreth 4000 mijë), të cilat hedhin dritë mbi periudhën pas pushtimit osman në vendin tonë. Ja […] More

 • in

  Album kushtuar Ismail Qemalit nga historiani Kristo Frashëri

  Autori ka përmbledhur në libër 97 fotografi, 6 gravura dhe 7 fotokopje, duke filluar që nga Akti i Pavarësisë, që pasqyrojnë veprimtarinë politike dhe shoqërore të burrit që vuri gurin e parë në themelin e shtetit të pavarur shqiptar Tiranë, 19 prill 2012 – Historiani Kristo Frashëri ka sjellë në 100-vjetorin e Pavarësisë një album kushtuar […] More

 • in

  Archivioluce.com{br}Historia në lëvizje e Istituto Luce-s

  Me mëse 5.000 orë kinoditarë, dokumentarë dhe filma, e 3 milionë foto Arkivi i Istituto LUCE është depoja  më e madhe e  kujtesës historike audiovizive italiane. Që të gjitha të shikueshme online,  ku e pranishme është edhe Shqipëria e fillimshekullit, Zogut dhe  fashizmit.  E tashmë edhe ajo e  komunizmit, me arkivat AQSHF-së të dixhitalizuara nga […] More

 • in

  Kadare: “Mes shqiptarëve dhe “Zërit të Amerikës” një histori prekëse që nuk do të harrohet”

  Përshëndetja e shkrimtarit Ismail Kadare në 70 vjetorin e Zërit të Amerikës Ashtu si për shpikjet e mëdha të shekujve të fundit, lokomotiva me avull, elektriciteti, avionet etj., edhe për shpikjen e radios është folur shumë. Në raste shpikjesh të bujshme njerëzit me të drejtë përfytyrojnë të mirat e mëdha që do të kenë prej […] More

 • in

  Enverucë të klonuar prej mishi e gjaku

  Më 20 shkurt u mbushën 21 vjet nga rrëzimi i bustit të Enverit në sheshin Skënderbeu në Tiranë. Shqipëria e sotme është vallë ajo e dëshiruara nga ata të rinj që i vunë lakun në fyt statujës dhe e hodhën poshtë? Ja një shkrim nga Bardhyl Matraxhiu i para nëntë vjetëve, që duket si të […] More

 • in

  Kosova, shteti i ri i shqiptarëve

  Nën mbikëqyrje, por e pavarur. Ashtu si më 1913-ën lindte Shqipëria duke u shkëputur nga perandoria osmane, Kosova shpall pavarësinë nga  Jugosllavia dhe nis rrugën e saj si shtet, e barabartë mes shteteve të tjera të botës Nga Bota Shqiptare 188, 1 mars 2008 U kry! Më 17 Shkurt, Kosova më në fund deklaroi pavarësinë […] More

 • in

  Nuri Zane, çami që përjetoi tre gjenocide

  Nuri Emin Zane nga Filati i Çamërisë u persekutua nga grekët, nga gjermanët e së fundi në Shqipëri nga regjimi komunist Nuri Zane ka lindur 100 vjet më parë në Filat të Çamërisë. Që motak, bashkë me nënën e tij dhe me dy vëllezërit, do të shkonin në Stamboll për shkak të pozitave që kishte […] More