More stories

 • in

  Fan Noli në fe

  Çfarë lidhjeje kishte Fan S. Noli me fenë? Vlerësimet e rëndomta publike që dëgjohen mbi Nolin dhe fenë e tij mund të renditen përmbledhtas si: “Noli nuk besonte, por u bë  prift për Shqipërinë”, “nuk besonte, por u bë prift për arsye ekonomike”, “e bëri për karrierë” e të tjera si këto. Të gjitha kanë […] More

 • in

  “Perëndia” dhe “Zoti” në gjuhën shqipe

  Ku qëndron ndryshimi midis fjalëve “perëndi” dhe “zot”? A mund të alternohen këto përdorime në shqipen e sotme? Ndërsa fillojmë të mendojmë e të pyesim, na del një pyetje tjetër: çfarë gjinie ka “Perëndia” në gjuhën tonë? A mund të jetë “Perëndia”  e gjinisë femërore? Nga Atë Foti Cici Në dëgjim të parë fjala Perëndi […] More

 • in

  “Perëndia” dhe “Zoti” në gjuhën shqipe/2

  Ku qëndron ndryshimi midis fjalëve “perëndi” dhe “zot”? A mund të alternohen këto përdorime në shqipen e sotme? Ndërsa fillojmë të mendojmë e të pyesim, na del një pyetje tjetër: çfarë gjinie ka “Perëndia” në gjuhën tonë? A mund të jetë “Perëndia”  e gjinisë femërore? Nga Atë Foti Cici Del, pra, se fjalët Perëndi e […] More

 • in

  “Perëndia” dhe “Zoti” në gjuhën shqipe/3

  Ku qëndron ndryshimi midis fjalëve “perëndi” dhe “zot”? A mund të alternohen këto përdorime në shqipen e sotme? Ndërsa fillojmë të mendojmë e të pyesim, na del një pyetje tjetër: çfarë gjinie ka “Perëndia” në gjuhën tonë? A mund të jetë “Perëndia”  e gjinisë femërore? Nga Atë Foti Cici Ku qëndron ndryshimi midis fjalëve “perëndi” […] More

 • in

  Skënderbejt e rremë të Shqipërisë

  Bij të Skënderbeut 1937: “Me rastin e kremtimeve të 25-vjetorit të Pavarësisë në Tiranë kanë mbërritur pasardhës të Skënderbeut, Marchese di Auletta dhe Barone Fossaceca.” 2004: “Me rastin e 92 vjetorit të shpalljes së pavarësisë mbërriti  në Tiranë për herë të parë pasardhësi i Skënderbeut Alessandro Castriota Scanderbeg D’Albania” Nëse historia përsëritet, në disa raste […] More

 • in

  Nga Gonxhe në Nënë Tereza, shenjtore e të varfërve

  Me siluetën e saj të brishtë, të mbështjellë me një pelerinë prej pambuku të bardhë, me shirita ngjyrë blu, Nënë Tereza është bërë simboli i ndihmës për “më të varfrit e të varfërve”, të cilëve ajo u kushtoi jetën e saj. Gjashtë vjet pas ndarjes nga jeta, në vitin 2003, ajo u shpall “E Lumturuar” […] More

 • in

  100 vitet e problemit çam

  nga Pëllumb Xhufi Në këta 100 vjet të ekzistencës së shtetit shqiptar, problemi çam ka pësuar aq shumë luhatje e zhvendosje, saqë sot bëhet i nevojshëm një ripërcaktim i tij. A është çështja çame problem i një komuniteti, apo është ajo një problem kombëtar. E varësisht: a është kjo një çështje politike, apo një çështje […] More

 • in

  Histori e Shqipërisë e rrëfyer si film

  Dokumentari “Shqipëria Vendi përballë” i gazetarit shqiptar Roland Sejko, është paraqitur mbrëmjen e 13 nëntorit 2008 në premirë kombëtare italiane në Casa del Cinema të Romës. Prodhuar nga Istituto Luce dhe nga Fox Channels Italia i pari dokumentar historik mbi Shqipërinë, pas premierës në Romë ka dalë tashmë në shitje në gjithë libraritë italiane ndërsa […] More

 • in

  Orienti te derë e shtëpisë/3

  Të kujdesemi për shqiptarët, t’u sigurojmë atyre pavarësinë, dhe Shqipëria do të jetë për ne “porta në orientin ballkanik”. – lexohet në një konferencë të zyrtarëve të Komandës së Armatës së Barit, në 1928 – Shqipëria me pasuritë e saj pyjore të pafundme, me miniera asfalti, bitumi,dhe nafte, me pasuritë ujore, të tilla që të […] More

 • in

  Orienti te derë e shtëpisë/2

  Zogu fillon të  ngacmojë fantazinë e ndonjë italiani: është e kundërta “e princit të zbehtë Vid”, kurse një garanci politike vjen për Fan Nolin “prift i mprehtë bullgar, demokratik e bolshevizues”. Për Gustavo Traglia-n, korrespondent i La gazzetta di Puglia, entuziast për sovranin e ri sa madje i kushtoi një biografi, është mbreti më i […] More

 • in

  Orienti te dera e shtëpisë

  Çfarë ishte Shqipëria në tekstet shkollore, publicistike, historike italiane pas daljes nga lufta e parë botërore? Me ardhjen e fashizmit në pushtet më 1922 ndryshonte dalëngadalë edhe imazhi i pasqyruar i Shqipërisë. Por megjithë përpjekjet ideologjike fashiste për “romanitetin” e përbashkët, mbizotëronte gjikthkund imazhi i një orienti osman, dy hapa larg botës perëndimore nga Andrea […] More