More stories

 • in

  Il destino di Bukurie

  Il compagno Kryetar i Frontit, Il capo del Fronte comunista di quartiere, e Bukurie, Bellezza in italiano, che viveva in una garçonnièreDi Adela KOLEA More

 • Portreti i Sku00ebnderbeut
  in

  Portreti i Skënderbeut

  Shekujt nuk kanë përcjellë asnjë dokument me një përshkrim mbi tiparet e fytyrës së Skënderbeut hartuar nga ndonjë njeri që e ka njohur atë nga afër. Për këtë arsye ne jemi të detyruar t’i drejtohemi paraqitjes së tij në ikonografi. Por ikonografia e Skenderbeut eshte shume e pasur dhe e larmishme Nga Prof. Kristo Frashëri […] More

 • in

  Gino Luka në gjurmët plot dritëhije të princeshës Dora d’Istria në Firence

  Nga Adela Kolea Shkrimi me titull Dov’è Dora d’Istria? i Gino Lukës publikuar së fundmi nga Shqiptari i Italisë mbi princeshën me origjinë shqiptare Dora d’Istria, është i fokusuar në gjurmët që autori ka ndjekur, e kjo për nismë, interes e pasion vetjak ndaj letërsisë e historisë, për më tepër ndaj lidhjes së figurave të […] More

 • in

  Dov’è Dora d’Istria?

  Di Gino LUKA Dora d’Istria, pseudonimo della principessa Helena Koltsova-Massalskaya, nata Elena Ghika (Bucarest, 22 gennaio 1828 – Firenze, 17 novembre 1888), è stata una scrittrice romena, di origine albanese ma russa e italiana per acquisizione, esponente del Romanticismo e del Femminismo, considerata la Mary Shelley dell’Europa orientale. In Toscana ebbe l’opportunità di entrare a […] More

 • in

  Historia e princeshës Dora D’Istria në Firence

  Në periudhën nga viti 1860 deri në vitin 1888, në Firence, ka jetuar një grua që konsiderohet “një nga mendjet më të ndritura e më të zgjuara të Evropës” e që antropologu Paolo Mantegazza e përshkruante në këtë mënyrë: ”Një trup i përsosur, e hirshme e me zemër fisnike, me mendje artisti e mendimtari. Këto […] More

 • in

  Dëshmia e Dom Ernest Simoni që përloti Papën në Shqipëri

  Gjatë vizitës në Shqipëri më 21 shtator 2014, Atit të Shenjtë i janë “ofruar” nga komuniteti katolik dëshmitë e vuajtjeve të hequra gjatë komunizmit nga dy të krishterë që i mbijetuan persekutimeve. Një prej dëshmive ishte ajo e Dom Ernest Simonit, një prej 17 Kardinalëve të rinj të shpallur sot nga Papa. Dëshmia e priftit […] More

 • in

  La Madonna del Buon Consiglio, Patrona dell’Albania da secoli in esilio

  Questa è la storia, tra mito e realtà, che coniuga fede e patrimonio italiani alla cultura, alla storia e alle sofferenze del popolo albanese. E dimostra un legame fatto di amicizia e influenze reciproche antichissime e inimmaginabili. Due storie, una riguardante la chiesa di Genazzano del XII secolo e la sua ricostruzione, tra mille difficoltà, […] More

 • in

  Specialistët italianë të FIAT-it mbi Shqipërinë në vitin 1939

  Cila ishte gjendja e Shqipërisë në vitin 1939 përsa u përket transporteve? E thonë specialistët e FIAT-it që në qershor të atij viti, menjëherë pas pushtimit vizituan vendin e ofruan një përshkrim të përmbledhur mbi rrugët, numrin e mjeteve të transportit publik e privat, taksat rrugore e mbi automjetet, çmimet e makinave dhe të karburantit. […] More

 • in

  Drini, la prima rivista dedicata al turismo in Albania fondata da un italiano

  Storia della rivista negli archivi italiani e albanesiDi Rovena Sakja* Il “DRINI – Rivista del turismo albanese“, organo ufficiale della Direzione Generale della Stampa, Turismo e Propaganda (DGSPT), fu la prima rivista dedicata al turismo nella storia dell’editoria albanese e rappresenta il tentativo, ben riuscito, di far entrare l’Albania nel circuito turistico europeo, facendo conoscere, […] More

 • in

  Drini, la prima rivista dedicata al turismo in Albania fondata da un italiano

  Storia della rivista negli archivi italiani e albanesiDi Rovena Sakja* Il “DRINI – Rivista del turismo albanese“, organo ufficiale della Direzione Generale della Stampa, Turismo e Propaganda (DGSPT), fu la prima rivista dedicata al turismo nella storia dell’editoria albanese e rappresenta il tentativo, ben riuscito, di far entrare l’Albania nel circuito turistico europeo, facendo conoscere, […] More

 • in

  Terrori dhe gjenocidi i Serbisë në Kosovë – Fotot e tmerrit në Tiranë

  Historia e masakrave në 200 fotografi dhe dokumente të mbledhura nga Fetnete Ramosaj në një ekspozitë në Muzeun Historik Kombëtar. Deri më 18 prill “Terrori serb ishte i planifikuar”. Kështu thotë Fetnete Ramosaj, autore e ekspozitës “Terrori dhe gjenocidi i Serbisë në Kosovë”, e cila u çel në hollin e Muzeut Historik Kombëtar më 13 […] More