More stories

 • in

  Dëshmia e Dom Ernest Simoni që përloti Papën në Shqipëri

  Gjatë vizitës në Shqipëri më 21 shtator 2014, Atit të Shenjtë i janë “ofruar” nga komuniteti katolik dëshmitë e vuajtjeve të hequra gjatë komunizmit nga dy të krishterë që i mbijetuan persekutimeve. Një prej dëshmive ishte ajo e Dom Ernest Simonit, një prej 17 Kardinalëve të rinj të shpallur sot nga Papa. Dëshmia e priftit […] More

 • in

  La Madonna del Buon Consiglio, Patrona dell’Albania da secoli in esilio

  Questa è la storia, tra mito e realtà, che coniuga fede e patrimonio italiani alla cultura, alla storia e alle sofferenze del popolo albanese. E dimostra un legame fatto di amicizia e influenze reciproche antichissime e inimmaginabili. Due storie, una riguardante la chiesa di Genazzano del XII secolo e la sua ricostruzione, tra mille difficoltà, […] More

 • in

  Specialistët italianë të FIAT-it mbi Shqipërinë në vitin 1939

  Cila ishte gjendja e Shqipërisë në vitin 1939 përsa u përket transporteve? E thonë specialistët e FIAT-it që në qershor të atij viti, menjëherë pas pushtimit vizituan vendin e ofruan një përshkrim të përmbledhur mbi rrugët, numrin e mjeteve të transportit publik e privat, taksat rrugore e mbi automjetet, çmimet e makinave dhe të karburantit. […] More

 • in

  Drini, la prima rivista dedicata al turismo in Albania fondata da un italiano

  Storia della rivista negli archivi italiani e albanesiDi Rovena Sakja* Il “DRINI – Rivista del turismo albanese“, organo ufficiale della Direzione Generale della Stampa, Turismo e Propaganda (DGSPT), fu la prima rivista dedicata al turismo nella storia dell’editoria albanese e rappresenta il tentativo, ben riuscito, di far entrare l’Albania nel circuito turistico europeo, facendo conoscere, […] More

 • in

  Drini, la prima rivista dedicata al turismo in Albania fondata da un italiano

  Storia della rivista negli archivi italiani e albanesiDi Rovena Sakja* Il “DRINI – Rivista del turismo albanese“, organo ufficiale della Direzione Generale della Stampa, Turismo e Propaganda (DGSPT), fu la prima rivista dedicata al turismo nella storia dell’editoria albanese e rappresenta il tentativo, ben riuscito, di far entrare l’Albania nel circuito turistico europeo, facendo conoscere, […] More

 • in

  Terrori dhe gjenocidi i Serbisë në Kosovë – Fotot e tmerrit në Tiranë

  Historia e masakrave në 200 fotografi dhe dokumente të mbledhura nga Fetnete Ramosaj në një ekspozitë në Muzeun Historik Kombëtar. Deri më 18 prill “Terrori serb ishte i planifikuar”. Kështu thotë Fetnete Ramosaj, autore e ekspozitës “Terrori dhe gjenocidi i Serbisë në Kosovë”, e cila u çel në hollin e Muzeut Historik Kombëtar më 13 […] More

 • in

  Terrori dhe gjenocidi i Serbisë në Kosovë – Fotot e tmerrit në Tiranë

  Historia e masakrave në 200 fotografi dhe dokumente të mbledhura nga Fetnete Ramosaj në një ekspozitë në Muzeun Historik Kombëtar. Deri më 18 prill “Terrori serb ishte i planifikuar”. Kështu thotë Fetnete Ramosaj, autore e ekspozitës “Terrori dhe gjenocidi i Serbisë në Kosovë”, e cila u çel në hollin e Muzeut Historik Kombëtar më 13 […] More

 • in

  ISKK: Gjatë regjimit, mbi 34 mijë të burgosur politikë e mbi 59 mijë të internuar

  Të burgosur, të internuar, të pushkatuar e të vdekur, janë shifrat e përditësuara të botuara nga Instituti i Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit. Po punohet për zbardhjen e emrave të personave të ekzekutuar pa gjyq në periudhën 1944-1955 Instituti i Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit, ISKK, ka përmbledhur një sërë shifrash […] More

 • in

  ISKK: Gjatë regjimit, mbi 34 mijë të burgosur politikë e mbi 59 mijë të internuar

  Të burgosur, të internuar, të pushkatuar e të vdekur, janë shifrat e përditësuara të botuara nga Instituti i Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit. Po punohet për zbardhjen e emrave të personave të ekzekutuar pa gjyq në periudhën 1944-1955 Instituti i Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit, ISKK, ka përmbledhur një sërë shifrash […] More

 • in

  Kosovë. Rrugëtimi i dhimbshëm drejt Pavarësisë

  Në Prishtinë dhe qytete të tjera të Kosovës po festohet sot me një sërë aktivitetesh përvjetori i shpalljes së Pavarësisë së shtetit të ri evropian Shpallja e Pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt 2008, ishte kurorëzimi i një rrugëtimi të dhimbshëm lotësh e gjaku për popullsinë shqiptare. Për vite me radhë, deri në qershor të […] More

 • in

  Kosovë. Rrugëtimi i dhimbshëm drejt Pavarësisë

  Në Prishtinë dhe qytete të tjera të Kosovës po festohet sot me një sërë aktivitetesh përvjetori i shpalljes së Pavarësisë së shtetit të ri evropian Shpallja e Pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt 2008, ishte kurorëzimi i një rrugëtimi të dhimbshëm lotësh e gjaku për popullsinë shqiptare. Për vite me radhë, deri në qershor të […] More