More stories

 • in

  L’odissea di un italiano nato in Albania

  La triste vicenda familiare di Aldo Renato Terrusi, un italiano nato in Albania, ancora oggi in attesa di avere le spoglie del padre, morto nel carcere di Burrel nel 1952 Prima parte – Famiglia migrante Alla fine dell’800 molti italiani, costretti dalla mancanza di lavoro e dalle pessime condizioni economiche nazionali cominciarono ad espatriare  verso […] More

 • in

  Shqiptarët, një ushtri për Garibaldin

  Italianë, më italianë se shumë italianë. Donin aq shumë Xhuzepe Garibaldin sa ta krahasonin me heroin e tyre (si në një poezi të Zef Serembe i cili e krahason Garibaldin me Skënderbeun) e t’i venin nga pas me mijëra në marshimin nga Marsala drejt Napolit. Një dedikim absolut, edhe pse proverbi antik thotë: “nëse kalabrezët […] More

 • in

  Banka e Shqipërisë, 100 vjet histori

  U ngrit në vitin 1913 falë marrëveshjes së qeverisë së Ismail Qemalit me një bankë italiane dhe një austriake, por vetëm në shkurt të vitit 1926, u bë edhe emetimi i monedhës së parë kombëtare shqiptare. Më 3 janar 1945, u miratua edhe ligji organik i Bankës së Shtetit Shqiptar, që i dha atributet e […] More

 • in

  Arbëreshët dhe Bashkimi i Italisë

  Nga Nasho Jorgaqi – Në 150-vjetorin e bashkimit të Italisë Pjesëmarrja aktive e diasporës shqiptare dhe kontributi i saj në lëvizjet nacionale që u zhvilluan në Europë në shekullin XIX, përbën një fenomen historik me rëndësi të veçantë, që e bën popullin shqiptar të krenohet. Kjo u demonstrua, së pari, në Revolucionin grek të vitit […] More

 • in

  Shqipëria, çifligu i Cianos / 6

  “Italisë ia dhashë unë Shqipërinë” Kjo deklaratë e Galeazzo Cianos pas pushtimit të 7 prillit, nuk është mburrje e kotë. Me të marrë vendin e Ministrit të Jashtëm, dhëndri i Mussolinit do t’i kushtohej vërtet me një pasion pushtues Shqipërisë, së pari nëpërmjet poltikës së vet nënshtruese, e më pas për një zgjidhje rrënjësore siç […] More

 • in

  Shqipëria, çifligu i Cianos / 5

  “Italisë ia dhashë unë Shqipërinë” Kjo deklaratë e Galeazzo Cianos pas pushtimit të 7 prillit, nuk është mburrje e kotë. Me të marrë vendin e Ministrit të Jashtëm, dhëndri i Mussolinit do t’i kushtohej vërtet me një pasion pushtues Shqipërisë, së pari nëpërmjet poltikës së vet nënshtruese, e më pas për një zgjidhje rrënjësore siç […] More

 • in

  Shqipëria, çifligu i Cianos / 4

  “Italisë ia dhashë unë Shqipërinë” Kjo deklaratë e Galeazzo Cianos pas pushtimit të 7 prillit, nuk është mburrje e kotë. Me të marrë vendin e Ministrit të Jashtëm, dhëndri i Mussolinit do ti kushtohej vërtet me një pasion pushtues Shqipërisë, së pari nëpërmjet poltikës së vet nënshtruese, e më pas për një zgjidhje rrënjësore siç […] More

 • in

  Shqipëria, çifligu i Cianos / 3

  “Italisë ia dhashë unë Shqipërinë” Kjo deklaratë e Galeazzo Cianos pas pushtimit të 7 prillit, nuk është mburrje e kotë. Me të marrë vendin e Ministrit të Jashtëm, dhëndri i Mussolinit do t’i kushtohej vërtet me një pasion pushtues Shqipërisë, së pari nëpërmjet poltikës së vet nënshtruese, e më pas për një zgjidhje rrënjësore siç […] More

 • in

  Shqipëria, çifligu i Cianos /2

  “Italisë ia dhashë unë Shqipërinë” Kjo deklaratë e Galeazzo Cianos pas pushtimit të 7 prillit, nuk është mburrje e kotë. Me të marrë vendin e Ministrit të Jashtëm, dhëndri i Mussolinit do ti kushtohej vërtet me një pasion pushtues Shqipërisë, së pari nëpërmjet poltikës së vet nënshtruese, e më pas për një zgjidhje rrënjësore siç […] More

 • in

  Shqipëria, çifligu i Cianos

  “Italisë ia dhashë unë Shqipërinë” Kjo deklaratë e Galeazzo Cianos pas pushtimit të 7 prillit, nuk është mburrje e kotë. Me të marrë vendin e Ministrit të Jashtëm, dhëndri i Mussolinit do ti kushtohej vërtet me një pasion pushtues Shqipërisë, së pari nëpërmjet poltikës së vet nënshtruese, e më pas për një zgjidhje rrënjësore siç […] More

 • in

  Përkujtohet 40-vjetori i revoltës së Spaçit

  Me rastin e 40-vjetorit të revoltës së Spaçit, në Muzeun Historik Kombëtar u mbajt dje një konferencë përkujtimore në kujtim të të ekzekutuarve dhe të dhjetërave të burgosurve të tjerë, që pas kësaj revolte u ridënuan me më shumë se 1700 vite burg. Ish të burgosur dhe të afërm të tyre u rikthyen në burgun […] More