More stories

 • in

  Visar Zhiti rrëfen gjyqin: Si më dënuan për poezitë

  Seanca gjyqësore në Kukës, akuzat, aktekspertiza dhe mësuesit-dëshmitarë “Rrugët e ferrit – Burgologjia ime për Spaçin dhe më parë”, kështu titullohet libri i shkrimtarit dhe poetit Visar Zhiti, i cili ka provuar mbi shpatulla 10 vite të gjata në burgun e Spaçit. Një libër rrëqethës, botim i shtëpisë botuese “OMSCA-1”, që nis me ditën e […] More

 • in

  Mafia, sfida ndaj shtetit

  Mistere italiane nga Massimo Canario* Më 23 maj 1992, ndërsa shumë njerëzve të famshëm vazhdojnë t’u arrijnë fletëthirrje për gjyq e nisin arrestimet e para të bujshme, dhe ndërsa partitë nuk arrijnë të gjejnë me mirëkuptim pasardhësin e Francesco Cossiga-s, në autostradën që nga Punta Raisi çon për në Palermo vritet gjykatësi Giovanni Falcone së […] More

 • in

  Dorëheqja e Papës dhe Kisha katolike në udhëkryq

  Kardinali Joseph Ratzinger shpresoi se mesazhet dhe puna e tij nën emrin e Papës Benedikt XVI, do të ndikonin në reformimin e kishës dhe në afrimin e besimtarëve, por kjo nuk u verifikua. Përkundrazi, i gjithë mandati i tij u mbizotërua nga skandalet, debatet dhe përplasjet Nga John Hooper, The Guardian Paralajmërimi i beftë i […] More

 • in

  L’odissea di un italiano nato in Albania / 2

  La triste vicenda familiare di un italiano nato in Albania, ancora oggi in attesa di avere le spoglie del padre, morto nel carcere di Burrel nel 1952 Seconda parte – Il tragico destino Continuazione di: L’odissea di un italiano nato in Albania Pochi, tra i civili, compreso Giuseppe, avrebbero potuto immaginare la tragedia che stava […] More

 • in

  L’odissea di un italiano nato in Albania / 3

  Ancora oggi la mia Odissea non è finita, nonostante le molteplici richieste mie e delle Istituzioni italiane al Governo albanese per la riesumazione delle spoglie dei detenuti morti nel carcere di Burrel e le promesse di intervento dalle più alte Autorità e dai vari Ministeri, le ossa di quegli uomini sono ancora sotto la fredda […] More

 • in

  Dritë nga humnera

  “Përfaqësimi politik në Shqipëri, nga Antikiteti deri në vitin 1928” është libri i botuar së fundi në Trieste e Bruksel, i Dr. Kristaq Strattit (1904-1969), intelektual nga Vlora i dënuar nga regjimi komunist “Përfaqësimi politik në Shqipëri, nga Antikiteti deri në vitin 1928” i Dr. Kristaq Stratti, i shkruar në dekadën e dytë të shekullit […] More

 • in

  Na ishte njëherë… dje

  Ndjekja këmbë pas këmbe nga sigurimi. Vdekja në Shqipëri e ambasadorit Francez. Një diplomat që kapet dhe keqtrajtohet nga përgjuesit e tij. Marrëdhëniet me qytetarët, shërbëtorët spiunë, me marksistët që shkelnin këtë vend, të treguara nga konsulli i një prej tre përfaqësive të vetme perëndimore në Tiranë në vitet e errëta ‘70. nga Emile Guinard […] More

 • in

  Portreti i Skënderbeut

  Shekujt nuk kanë përcjellë asnjë dokument me një përshkrim mbi tiparet e fytyrës së Skënderbeut hartuar nga ndonjë njeri që e ka njohur atë nga afër. Për këtë arsye ne jemi të detyruar t’i drejtohemi paraqitjes së tij në ikonografi. Por ikonografia e Skenderbeut eshte shume e pasur dhe e larmishme Nga Prof. Kristo Frashëri […] More

 • in

  Shqipëria në sytë e arbëreshëve dhe kujtimet e Jorgaqit

  Mbi librin me kujtime të shkrimtarit dhe studiuesit Nasho Jorgaqi “Koha e Kujtimeve”. “Kurrë s’kisha përjetuar një ankth të tillë për fatin e protagonistëve të persekutuar” Nga Zef Skiro Di Maxho, poet dhe dramaturg arbëresh Lëvizja e parë që lexuesi arbëresh bën, sapo ka në dorë librin Koha e kujtimeve, është ajo të shkojë te […] More

 • in

  Bartl tregon Shqipërinë osmane të parë nga Italia

  Intervistë e Deutsche Welle me historianin gjerman, Peter Bartl, që u nderua në Tiranë me çmimin “Medalja e Mirënjohjes” nga Presidenti i Shqipërisë, Bujar Nishani. Në mungesë të prof. Bartl-it medaljen e mori në dorëzim nga kryetari i shtetit, kolegu i tij, shefi i katedrës së albanologjisë në Mynih, Bardhyl Demiraj, për t’ia dorëzuar të […] More