More stories

 • in

  Burgu si metaforë

  Nga Rando DEVOLE Nëse me burg nënkuptojmë heqjen e lirisë, Shqipëria totalitare, para rënies së Murit të Berlinit, ishte në një farë mënyre një burg i madh me sistemin e kutive kineze. Ishte burg vendi ku izoloheshin të burgosurit politikë, ishte burg fshati ku internoheshin kundërshtarët politikë dhe familjet e tyre, ishte burg në qiell […] More

 • in

  Link to origin. La nota artista kosovara Majlinda Kelmendi per la prima volta a Roma

  La sala della prestigiosa Galleria “Domus Romana”, ubicata nel centro storico di Roma e precisamente in via Quattro Fontane, è la location che ha ospitato la recente mostra personale della nota pittrice kosovara Majlinda Kelmendi. La famosa artista figurativa, nata a Tirana, crea avvalendosi di strumenti quali la Pittura, la Fotografia e le Installazioni. Le […] More

 • in

  Festivali i Jazz-it në Shkodër, përtej traditës

  Në përjetësim të violinistit Rrok Jakaj Intervistë me Florian Jakaj, Markelian Kapidani e Paçalin Pavacinga Albana Temali Festivali ndërkomëtar i Jazz-it në Shkodër – një event, si pak kush, që evokon, përkujton, stimulon e promovon jo vetëm muzikën jazz. Në edizioni e këtij viti, i cili nis më 27 gusht do të ketë hapësirë edhe […] More

 • in

  Roma për Toma

  Injoranca e re: përdorimi i disa fjalëve vend e pavend në gjuhën shqipeNga Gino LUKA Mjafton të lexojmë një artikull në gazetat e shumta në internet për të kuptuar që gjuha shqipe gjendet në një situatë të dhimbshme; ka shumë fajtorë, sidomos një kategori është veçanërisht fajtore: ajo e nëpunësve dhe e personave që shkruajnë […] More

 • in

  Prej dhimbjes dhe dashurisë

  Në Itali sapo ka dalë në treg La notte è la mia patria / Nata është atdheu im, përmbledhja e fundit me poezi e Visar Zhitit e botuar nga Pazzini. Vëllimi, me parathënie të Ennio Grassi-t , kritik arti, eseist dhe sociolog i letërsisë italiane, është dygjuhësh e përkthimi në gjuhën italiane është i Elio […] More

 • in

  Le anime in pena di Gentian Koçi

  Recensione di Eliza Çoba del film “Daybreak – Dita zë fill” Eutanasia, assistenza agli anziani in punto di morte, degrado ambientale e degrado sociale sono i temi trattati nel film “Daybreak – Dita zë fill”, del regista albanese Gentian Koçi Il film viene presentato all’ottava edizione del Festival Francofono di Roma, ideato e coordinato dall’Institut […] More

 • in

  “Quando si spegne una storia”: la poetica di Irma Kurti

  II miei pensieri non restano fermi, si muovono, corrono incessantemente. (21) [i] Saggio di Lorenzo Spurio, scrittore, poeta e critico letterario Irma Kurti appartiene a quel novero abbastanza ampio di intellettuali della repubblica albanese che, a seguito degli avversi avvicendamenti politico-sociali del proprio paese, sono giunti in Italia nei decenni scorsi e hanno finito per […] More

 • in

  Robert Elsie, biri shpirtëror i Shqipërisë

  Robert Elsie guxonte si një intelektual i lartë, e mbrojti Shqipërinë në botë, e bashkoi në veprën e Tij me Kosovën dhe Çamërinë, i dha zë Shqipërisë, të flasë anglishten e tij. Robert Elsie ishte pelegrin i tempujve të Shqipërisë, shtegtar i maleve tona, adhurues i bregdetit, qytetar i Tiranës, mik i mrekullueshëm me ne. […] More

 • in

  Si lindin dhe vdesin gjuhët – Pjesa III

  Sot, më 30 shtator, kremtohet Festa ndërkombëtare e përkthyesit, “lënda e parë” e të cilit është gjuha. E kur flasim për gjuhën, natyrshëm lindin pyetje si: “Pse kemi filluar të flasim?”, “Si lind një gjuhë dhe si vdes ajo?”, “Si evoluojnë gjuhët?”, “E mbi të gjitha, a mund të ngjallet sërish një gjuhë e vdekur?” […] More