in

Federalizmi i komunave. Më shumë taksa për rezidentët

Qeveria ka aprovuar përfundimisht federalizmin fiskal të komunave. Kjo reformë u jep të drejtë Komunave të administrojnë vetë një pjesë të taksave të derdhura nga qytetarët e tyre, pa pritur që qeveria qendrore të rindajë fondet në territor.

Komunat do të vënë një lloj të ri takse mbi qiratë dhe shtëpitë e dyta, dhe do të mund të ngrenë paksa taksën e tanishme mbi të ardhurat. Do të ketë edhe taksa komunale për turistët që vizitojnë qytetet e artit apo kryeqendrat e provincave, apo të ashtuquajturat “taksa me qëllim”, të krijuara për financimin e veprave publike, si një rrugë apo një stadium.

Federalizmi fiskal komunal do të hyjë në fuqi pjesë pjesë, nga ky vit deri në 2014-tën. Kërkon të përgjegjësojë administratorët vendorë dhe t’u lejojë komunave më të pasura e të administruara më mirë të kenë më shumë resurse për rezidentët e tyre. Nga ana tjetër, në Komunat më të varfra apo të keq-administruara, qytetarët rrezikojnë të paguajnë më shumë taksa dhe t’u duhet të heqin dorë nga shërbime që deri më sot komuna garantonte falë fondeve shtetërore.

Il gommista di Valona

Mediat italiane kujtojnë zbarkimet e para 20 vjetëve