in

Fëmijët e Scanderbeg Parma festuan paravësinë e Kosovës

Një pasdite me fëmijët e shkollës shqipe Scanderbeg në Parma

Me rastin e 8 vjetorit të Pavarësisë së Kosovës shkolla shqipe “Scanderbeg Parma” organizoi të dielën një pasdite tematike në formën e një mësimi të hapur.

Nxënësit kishin të gjithë plisat e bardhë në kokë si simbol i shqiptarëve.

Pasditja nisi me këndimin e himnit kombëtar shqiptar nën drejtimin e mësueses Elvira Lashi. Nxënësit iu përgjigjen pyetjeve mbi simbolet e kombit, plisin shqiptar, himnin, emrin e lashtë të Kosovës dhe shpalljen e Kosovës së lirë më 17 Shkurt 2008.

Më pas mësuesja e letërsisë shqipe Mimoza Cerri bëri një pasqyrë të shkurtër të rrugëtimit të Republikës së Kosovës nga lashtësia deri në ditët e sotme.

Nxënësit recituan poezi të zgjedhura mbi tematikën nga shkrimtarë kosovarë.

Të ardhur enkas nga Modena, Marin e Samuele Hila, atë e bir, kënduan këngë patriotike. Një moment mjaft i bukur dhe i shumëduartrokitur nga të gjithë të pranishmit.

Pjesa e dytë e mësimit të hapur vijoi me pyetje nga njohuritë e marra deri tani për kombin shqiptar duke u ndalur kryesisht tek Republika e Kosovës në gjuhë, letërsi, histori, gjeografi, simbolet dhe traditat e kombit.

Atmosferën festive e ndezi grupi i valleve “Scanderbeg Danza” nën drejtimin e Spartak Dedjas që me kostumet kombëtare shumëngjyrëshe dhe larminë e valleve emocionuan sallën.

Në fund u shtrua një banket me gatime tipike shqiptare të përgatitura nga prindërit dhe të afërmit e nxënësve të shkollës.

Kam marrë shtetësinë italiane. A mund të mbaj prindërit në Itali?

Novara. Këngë, valle, video e intervista për të njohur më nga afër komunitetin