in

Në Tiranë “Gra të Shqipërisë. Midis migrimit, traditës dhe modernitetit”

Më 10 nëntor 2017 Ora 11.00, në Tirana International Hotel (Salla Abret), Sheshi Skënderbej 8, Tiranë, prezantohet “Gra të Shqipërisë. Midis migrimit, traditës dhe modernitetit”, i pari libër që flet për shqiptaret e Italisë e për rolin e tyre në vendin ku kanë mërguar e në atdhe.

“Gra të Shqipërisë. Midis migrimit, traditës dhe modernitetit” është një projekt i realizuar nga gratë e për gratë që flet për zhvillim, përfshirje sociale dhe luftë për të drejtat.

Si ishte situata e grave shqiptare në të kaluarën? Çfarë ndryshoi me rënien e regjimit totalitar? Çfarë ndodhi pas emigrimit të shumë grave e vajzave shqiptare? Sa janë shqiptaret në Itali e me çfarë merren? Ç’pasoja ka pasur procesi i migrimit? Cila janë sukseset, sfidat e problemet e tyre?

Këto e të tjera pyetje gjejnë përgjigje në librin “Donne d’Albania. Tra migrazione, tradizione e modernità” (Gra të Shqipërisë. Midis migrimit, traditës dhe modernitetit), përgatitur nga Rando Devole dhe Claudio Paravati, publikuar nga shtëpia botuese e revistës “Confronti”. Midis reflektimeve, analizave e dëshmive, kanë marrë fjalën shumë gra e vajza: shqiptare e italiane, të brezit të parë e të dytë. Një projekt i grave e për gratë, për të folur për zhvillim, përfshirje sociale dhe luftë për të drejtat.

Nga një anë, libri dëshiron të promovojë një proces njohjeje e nga tjetra të nxisë reflektime rreth gjendjes së grave shqiptare, në Shqipëri e në Itali. Në këtë kuptim, vëllimi do të dëshironte të ofronte raste për diskutim e dialog, midis të gjithë aktorëve të shoqërisë, për situatën e grave dhe problematikat e tyre. Bëhet fjalë për tema me rëndësi të jashtëzakonshme e tejet aktuale, që meritojnë vëmendjen e institucioneve dhe të gjithë vendit.

Prezantimin e librit në Tiranë do ta përshëndesë Ambasadori i Italisë në Shqipëri Sh.T. Alberto Cutillo. Veç kuratorëve Rando Devole e Claudio Paravati, nën moderimin e gazetares Erjona Rusi, do të marrin fjalën Senida Mesi, zëvendëskryeministre e Shqipërisë, Diana Çuli, presidente e Forumit të Pavarur të Grave shqiptare, Luisa Chiodi, Drejtoreshë e “Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa”, Nicola Pedrazzi, historian, ekspert i marrëdhënieve italo-shqiptare, Anila Husha, eksperte migracioni, funksionare SPRAR, dhe Gresa Hasa, studente në Fakultetin e shkencave politike të Universitetit të Tiranës.

5.000 € nga Fondacioni MIGRA Onlus për të festuar 28 Nëntorin

Gorizia. Krimi në familje i merr jetën 30-vjeçares