in

Olen Cesari në Shqipëri për versionin rrok të himnit të Europës

Virtuozi i violinës ekzekuton versionin rrok të himnit të BE-së, i realizuar në Tiranë nga delegacioni i Bashkimit Evropian me rastin e marrjes së çmimit Nobel për Paqen. Cesari ka ofruar falas interpretimin e tij sepse e konsideron “një dhuratë të vogël për BE-në, në shenjë mirënjohjeje, përballë asaj që Komuniteti Evropian po bën për Shqipërinë, si dhe një dhuratë për çmimin Nobel”

Olen Cesari, virtuozi i violinës shfaqet në klipin “EU”, që është realizuar këto ditë nga delegacioni i Bashkimit Evropian në Tiranë me rastin e marrjes së çmimit “Nobel” për Paqen.

Ai rrëfen për Panoramën se si, me kërkesë të ambasadorit Sequi, u bë pjesë e versionit rrok të himnit të Bashkimit Europian, një këngë e interpretuar nga Elton Deda, Eugent Bushpepa dhe Kamela Islamaj. Dhe e ka bërë falas, sepse siç thotë vetë, ishte “një dhuratë e vogël për BE-në, në shenjë mirënjohjeje, përballë asaj që Komuniteti Evropian po bën për Shqipërinë, si dhe një dhuratë për çmimin Nobel”

Oleni, që me violinën e tij sjell tinguj nga e gjithë bota, të përfshira edhe në albumin e tij të parë “Unexpected”, jeton prej vitesh në Romë. Verën e kaluar, gjatë organizimit të turneut “BE & Olen Cesari – International clandestine orchestra”, në qytetet më të mëdha të Shqipërisë u njoh me ambasadorin e BE-së në Shqipëri, Ettore Sequin. Ky i fundit e quajti këtë turneun e violinistit “një rast të përkryer jo vetëm për të shijuar muzikë të mirë, por edhe harmoni e gëzim”, ndërsa vetë Olenin, “gjeni që me talentin e tij i ka kapërcyer të gjithë kufijtë dhe është kthyer në një europian të vërtetë”.

Shfaqeni në klipin “EU” bashkë me një grup artistësh që sjellin himnin e BE-së në versionin rrok. Si u bëtë pjesë e këtij projekti?
Në fakt, klipi “EU” ishte një projekt i shpejtë që erdhi në sajë të kërkesës, që na bëri ambasadori i BE-së në Tiranë, Ettore Sequi. Ishte një ide e beftë, pra e menjëhershme, për këngën që u realizua brenda një jave në audio dhe video. Zakonisht projektet e shpejta dalin më të bukura, ashtu si ky klip që më pëlqen mjaft, tashmë i përfunduar. Ndërhyrja e fëmijëve, sipas mendimit tim ishte një gjetje e goditur, sepse ata janë e ardhmja e kombit tonë dhe Europës.

Delegacioni i Bashkimit Europian në Shqipëri ia dedikon këtë version rrok të himnit të BE-së, marrjes së çmimit Nobel për Paqe. Cili është mesazhi që jepni ju?
Mesazhi që jep kjo këngë, dhe natyrisht tingujt e violinës sime, janë një mesazh paqeje dhe harmonie për shqiptarët kudo që ata ndodhen dhe kudo që ata do kenë mundësinë ta ndjekin këtë videoklip.

Ideatori i klipit, ambasadori i Bashkimit Europian në Tiranë, Sequi, shfaqet dhe vetë në video. Keni kohë që njiheni?
Me ambasadorin Sequi jam njohur verën e kaluar në kuadrin e një turi të përbashkët “BE & Olen Cesari – International clandestine orchestra”. Personaliteti dhe prirja e tij për të ndihmuar me gjithë zemër këtë komb, bëri që të lindte një miqësi e pastër dhe reciproke. Miqësia jonë vazhdoi edhe pas këtij bashkëpunimi.

Edhe pse e keni ndërtuar jetën dhe karrierën jashtë vendit, ju shkon ndonjëherë në mendje për një rikthim këtu?
Nuk besoj. Megjithatë, kurrë nuk i dihet. Unë jetoj qetësisht në Romë. Kam ardhur në Shqipëri me ftesa që BE dhe institucione të tjera më kanë bërë për veprimtari dhe projekte artistike. Unë tashmë kam kalendarin e koncerteve të mia dhe karriera ime do të vazhdojë si më parë.

Si do të kaloni festat? E Vitin e ri me çfarë do ta nisni?
Për festat e fundvitit kam dy ftesa, një në Londër dhe një në Lugano, që më duhet të zgjedh. Ndërsa për vitin 2013, aktiviteti më i rëndësishëm është ai i 25 janarit në Auditoriumin e Romës i titulluar “Olen and friends”. Është një aktivitet shumë i rëndësishëm, që organizohet një herë në dy-tre vjet, dhe të ardhurat i shkojnë për bamirësi shoqërisë ambientaliste “Mare Vivo”. Ëndrra ime është që një gjë të tillë të mund ta organizojmë edhe në Shqipëri, ku të gjithë e dimë që bregdeti ynë vuan. E them këtë edhe si durrsak që jam.

Klodilta Harka, Gazeta Panorama

Lexo intervistën të plotë në: Olen Çesari: Njohja ime me Etore Sekuin, si u bëra pjesë e versionit rrok të himnit të Bashkimit Europian

ShBA Kasaphanë në shkollë Fillore. Vriten 26 vetë, nga të cilët 20 fëmijë

Ho la Carta di soggiorno di un altro Paese Ue. Posso lavorare in Italia?