in

Robert Elsie, biri shpirtëror i Shqipërisë

Robert Elsie guxonte si një intelektual i lartë, e mbrojti Shqipërinë në botë, e bashkoi në veprën e Tij me Kosovën dhe Çamërinë, i dha zë Shqipërisë, të flasë anglishten e tij. Robert Elsie ishte pelegrin i tempujve të Shqipërisë, shtegtar i maleve tona, adhurues i bregdetit, qytetar i Tiranës, mik i mrekullueshëm me ne. Është nder që Shqipëria ta shpallë bir të vetin
Nga Visar ZHITI

Shuarja e albanalogut më të madh në botë, Robert Elsie, është një humbje e madhe për kulturën shqiptare, për historinë dhe për vlerat shekullore të saj, për antropologjinë, gjuhën e përkthimin, për studimet letrare e letërsinë, për kritikën letrare, për fotografinë historike, etj, etj. Robert Elsie është poliedrik, i shumëplanshëm, hulumtues pasionant, zbulues i rëndësishëm, me një Shqipëri ideale që e deshi shumë e i kushtoi jetën.

Robert Elsie, shkrimtar, përkthyes, studiues i gjuhës, kulturës dhe historisë së shqiptarëve, tema mbi të cilat ka botuar shumë vëllime, ka ndërruar jetë mëngjesin e 2 tetorit në Bonn të Gjermanisë. Ishte 67 e kish lindur në Vancouver të Kanadasë

Robert Elsie guxonte si një intelektual i lartë, ai e mbrojti Shqipërinë në botë, “Çështjen Shqiptare” dhe e bashkoi në veprën e Tij me Kosovën dhe Çamërinë, pa u tërhequr nga kërcënimet ballkanike e mosmirënjohja dhe i dha zë Shqipërisë, të flasë anglishten e tij.

Ai dukej sikur e deshi çdo shqiptar dhe bëri për ta, i mbështeti kudo, deri dhe në Tribunalin e Hagës, botoi antologji shqiptare, folklor, poetë nga të gjitha trevat, tregime, romane, nga letërsia jonë e ndaluar e shkrimtarët e burgosur, studime, albume, guida, etj, etj, deri dhe te botimi i “Lahutës së Malcisë” së Fishtës në anglisht, një kryepunë duke arritur kështu, siç thotë dhe vetë, të përplotësonte eposin europian. Kështu bëri dhe me Kanunin e lashtë të shqiptarëve, të Lek Dukagjinit.

Pelegrin i tempujve të Shqipërisë, shtegtar i maleve tona, adhurues i bregdetit, qytetar i Tiranës, mik i mrekullueshëm me ne. Mungesën e Tij të dhimbëshme e mbush vepra e Tij e madhe, sa enciklopedike, po aq dhe akademi e shkollë, rilindase dhe moderne, e qëndrueshme dhe frymëzuese për vazhdimësi. Është nder që Shqipëria ta shpallë bir të vetin dhe ta mbajë si të tillë.

 

Abetaret në diasporë

Aperto bando di Fondazione MIGRA per contributo 5.000 € per 28 Novembre