in

Gjysma e pensionistëve nuk marrin as njëmijë euro në muaj

Një ndër dy pensionistë merr si pension më pak se 1.000 euro në muaj, dhe një ndër pesë më pak se 500 euro. Që të dalësh në pension është gjithnjë e më e vështirë – shtohen vitet e punës, rritet mosha minimale – e megjithatë shpenzimet publike për të paguar pensionet vazhdojnë të rriten: +4,3% gjatë vitit 2009 krahasuar me një vit më parë. Këto janë shifrat që jep vetë ministria e Ekonomisë

Romë 18  gusht 2010 – Në vitin 2009 kanë shkuar për pensionet 234 miliardë euro, shpenzim që ka pësuar rritje me 4,3% krahasuar me një vit më parë. Por gjysma e tyre nuk i kapërcejnë njëmijë eurot
Gjatë vitit 2009 shpenzimi publik për pensionet ka arritur shifrën 234,025 miliardë euro, me një rritje prej 4,3% krahasuar me vitin 2008. Kjo është shifra që del nga Raporti i përgjithshëm mbi situatën ekonomike në Itali për vitin 2009, që ka paraqitur në parlament ministri i Ekonomisë Giulio Tremonti.

“Gjatë vitit 2009 – lexohet në këtë dokument – shpenzimi për pensionet rezulton 234.025 milionë euro, sa 15,4% e Prodhimit të Brendshëm Bruto (një pikë përqindjeje më shumë se një vit më parë).
Shuma është rritur me 4,3% krahasuar me një vit më parë, ndërsa rritja nga viti 2007 në 2008-tën ka qenë më e ulët: 3,9%”.

Kur analizon sa i hyn në xhep secilit prej 16,8 milionë pensionistëve në Itali, del në pah që 21,4% e tyre (3,6 milionë të moshuar) nuk merr as 500 euro në muaj ndërsa 27,7%  (4,65 milionë të moshuar) marrin nga 500 deri në 999 euro në muaj. Pra gjysma e pensionistëve, rreth 8,3 milionë të moshuar, jetojnë me më pak se njëmijë euro në muaj. 3,9 milionë të tjerë, ose 23,5% e pensionistëve fitojnë nga 1.000 deri në 1.499 euro në muaj, 2,3 milionë të moshuar (13,7%) kanë pensione nga 1.500 deri në 1.999 euro në muaj dhe 2,3 milionë të tjerë janë pleqtë e kamur, ata që kanë pensione mbi 2.000 euro në muaj.

Lë arrestin shtëpiak për të bërë vrap në park, arrestohet

Pres të më lëshojnë lejeqëndrimin e parë, mund të kërkoj patentën?