in

Kryetari i Senatit: “Shtetësi kujt punon në Itali”

Pietro Grasso: “E pamendueshme që kush i jep kontributin e tij një vendi të mos ketë këtë të drejtë”. Vizita në minierën e Marcinelle-s, ku humbën jetën 262 minatorë, ndër ta 136 italianë

Romë, 18 shtator 2013 – “Është e pamendueshme që të punohet në një vend e të mos kihet një e drejtë qytetarie në të”.

Është reflektimi i kryetarit të Senatit Pietro Grasso në përfundim të vizitës në Memorialin e minierës Bois du Cazier të Marcinelle-s në Belgjikë. “Kush është i integruar në një vend, – shtoi ai – duhet të ketë kundësi të marrë ato të drejta që rrjedhin nga ky integrim”.

Më 8 gusht 1956 në Marcinelle humbën jetën 262 minatorë, 136 prej tyre ishin italianë. Mbijetuan vetëm 13 vetë. Në ato vite mijëra vetë linin Italinë për të shkuar e punnuar në minierën në Belgjikë. Mungesa e krahut të punës kishte shtyrë autoritetet në Bruksel, të nënshkruanin një pakt me Italinë për furnizim me qymyr në këmbim të punëtorëve.

Këtë verë, në përvjetorin e tragjedisë, presidenti i Republikës Giorgio Napolitano tha se “duhet të jetë thirrje e fuqishme për një reflektim akoma aktuale rreth temave të integrimit të plotë të imigrantëve si dhe mbi sigurinë në vendin e punës. Afirmimi i plotë i të drejtave themelore të njeriut duhet të ndiqet me vëmendje të madhe nga institucionet dhe të gjitha forcave shoqërore”.

Tajlandë. Reklamë prekëse mbi zemërgjerësinë dhe mirënjohjen (video)

Kodi etik ministror. Ja si duhet të sillen ministrat e qeverisë Rama