in

Marshimi i grave dhe i burrave të zbathur, “jemi me ta”

Erdhi momenti per te vendosur nga cila ane te rrish. Eshte e vertete qe nuk ka zgjidhje te lehta dhe çdo gje ne kete bote eshte gjithnje e me e veshtire. Por per te perballuar ndryshimet epokale te historise eshte e nevojshme te mbash nje pozicion, te dish cilat jane prioritetet per te bere zgjedhjet e duhura.

Ne jemi nga ana e burrave te zbathur. Nga kush ka nevoje te vere trupin e tij ne rrezik, qe te mund te shpresoje te jetoje apo te mbijetoje. Eshte e veshtire qe te mund ta kuptosh kur nuk te eshte dashur ta perjetosh. Por mergimi absolut kerkon pikerisht kete: te zhvishesh krejtesisht nga identiti yt per te shpresuar qe mund te gjesh nje tjeter. Te lesh çdo gje, te vesh trupin tend e ate te femijeve te tu brenda nje barke, nje kamioni, apo ne nje tunel dhe te shpresosh qe te arrish i teri nga ana tjeter, ne nje te panjohur qe te refuzon, por nga e cila ke nevoje.

Jane keta burrat e zbathur te shekullit XXI dhe ne jemi me ta. Arsyet e tyre mund te jene te mbuluara nga djetera poshtersi, frika, kercenime, por eshte incivile e çnjerezore mos ti degjosh.

Marshimi i burrave sbathur shtyhet nga keto arsye e fillon rruga e qyteterimit. Eshte fillimi i nje ecje per ndryshim qe i kerkon burrave dhe grave te gjithe  botes te kuptoj qe nuk eshte ne asnje menyre te ndaloj apo te hedh poshte nje viktime te padrejtesise ushtarake, fetare apo ekonomike ciladoqofte. E pamenduar te ndalesh ate qe po shpeton nga lufta e padrejtesive, kundersjelltas ti ndihmosh do te thote te luftosh kunder padrejtesive.

T’i japesh azil atij qe i shpeton luftes, do te thote te mposhtesh luften e te ndertosh paqe. T’i japesh strehim atij qe i shpeton diskriminimit fetar, etnik apo gjinor, do te thote te luftosh per te drejtat e lirite e te gjithave  e te gjitheve. T’i japesh strehim atij qe i largohet varferise, do te thote te mos jesh dakort nga zmadhimi i padrejtesive ekonomike e te promovosh nje rishpenrndarje pasurish.

Te premten me 11 shtator nis nga Venezia marshimi i grave dhe i burrave te zbathur. Me qindra vete do te ecim zbathur deri ne zemer te Festivalit Nderkombetar te Artit Kinematografik.

Por ftojme te gjithe te organizojne ne qytete te tjera te Italise dhe te Europes.

Per te kerkuar me te gjitha forcat ndyshimet e para te domosdoshme ne politikat e migrimit europee e boterore:

1. Qartesi te korridoreve humanitar te sigurt per viktimat e luftes, katastrofe e diktatoriale
2. Strehim me dignitet e respekt per te gjithe.
3. Mbyllje dhe rrafshim te gjithe vendeve, te kampeve dhe burgjeve per migrantet.
4. Krijimin e nje sistemi te vertet ne Evrope me tejkalimin e rregullit te Dublinit.

Ne menyre qe historia t’u perkase grave dhe burrave te zbathur dhe ecjes tone te perbashket.

COME ADERIRE
LISTA COMPLETA DELLE ADESIONI
L’EVENTO SU FACEBOOK
LE ALTRE CITTA’ IN MARCIA (con eventi Fb)

Shkolla shqipe “Scanderbeg Parma”, ja si funksionon

Kameramania e urryer: rrëzon emigrantin me djalin në krah, shkelma dy fëmijëve të tjerë