in

Parma i jep çmimin Sant’Ilario Gentian Alimadhit

Për herë të parë një nga çmimet e Sant’Ilario, që Komuna e Parmës jep çdo vit me rastin e patronit të qytetit, iu dha një qytetari të huaj. Një ndër gjashtë të dekoruarit ishte dhe Gentian Alimadhi, avokat e kryetari i shoqatës Scanderbeg të Parmës, i cili u vlerësua me “Benemerenza Civica” (meritë qytetare) si shembull integrimi i qytetarëve të rinj të Parmës.

Çmimi Sant’Ilario i jepet nga komuna e Parmës personave, enteve apo shoqatave të shquara në fusha të ndryshme. Mund të jepet për aktivitetin e tyre, sepse janë përpjekur të përmirësojnë jetën e bashkëqytetarëve apo të ngrenë prestigjin e qytetit, apo nëse janë shquar në fushën e artit, shkencës apo sportit.

Në fakt çmimi është një traditë e qytetit, e filluar në vitin 1987 e që atëherë janë nderuar vetëm italianë. E hyrja e avokatit shqiptar në listën e personave të nderuar me këtë çmim është tregues i një ndryshimi, i pasqyruar në kohë nga juria që ka zgjedhur fituesit. Avokati Genti Alimadhi jeton në Itali prej vitit 1993 e është një shembull i gjallë i një ëndrre të realizuar. Nga klandestin në punëtor në një fabrikë, duke vazhduar studimet deri sa pas diplomës dhe provimit të shtetit, hap studion e tij të avokaturës.

Shoqata Scanderbeg, megjithëse është krijuar vetëm pesë vjet më parë, është një ndër më të aktivet e më të vlerësuarat nga administratat lokale. Tanimë ajo ka mbi 250 anëtarë. Një shifër konsiderueshme në një qytet  si Parma ku sipas statistikave më të fundit jetojnë rreth 2500 shqiptarë.

Irida Cami

Decreto flussi 2010: Le risposte del ministero degli Interni

Berisha: “Shqipëria duhet të bëhet superfuqi energjitike e vogël por e fuqishme”