in

“Përshtatshmëria e strehimit” kushton 500 euro. Super-taksa legiste mbi imigrantët

Në Bolgare, të provincës së Bergamos, kryetari i komunës dhe këshilli komunal kanë vendosur të ngrenë në qiell çmimin e crtifikatës. “Kemi shpenzime të tepruara për kriminalitetin, është e drejtë që të paguajnë të huajt. Asnjë nuk i detyron të qëndrojnë”.

Romë, 27 shkurt 2014 – Certifikata e përshtashmërisë së strehimit, italisht “idoneità alloggiativa” është një prej atyre dokumenteve që u vështirësojnë jetën të huajve në Itali. Duhet ta kërkojnë në komunë, për shembull, të gjithë ata që kërkojnë të bëjnë bashkimin familjar e të sjellin në Itai gruan e fëmijët, apo ata që kërkojnë kartën e qëndrimit.

Edhe pse Këshilli i Shtetit ka shpjeguar se është e paligjshme, disa Komuna e kërkojnë edhe për regjistrimin e të huajve në regjistrat e Gjendjes Civile. Si Bolgare, një fshat me rreth 6 mijë banorë, një mijë prej të cilëve janë imigrantë, e rreth 20 kilometra nga Bergamo. Kryetari i Bashkisë Luca Serughetti, të gjithë drejtorët e drejtorive të komunës dhe njëmbëdhjetë këshilltarë komunalë, nga gjashtëmbëdhjetë gjithsej, janë të Legës së Veriut.

Gjetja e fundit  kësaj administrate legiste është një supertaksë mbi imigrantët. Një vendim i miratuar më 15 janar ka përditësuar koston për lëshimin e certifikatës së përshtatshmërisë së strehimit duke e çuar në 500 (po, po e lexuat saktë, pesëqind) euro. Dhe nuk është herë e parë që ngrenë këtë çmim që deri në vitin 2011 kushtonte 35 euro, që e njëjta administratë e kish ngritur në 150 euro.

Për të kuptuar sa e tepruar është, mjaft të mendosh që në Romë, një certifikatë e tillë kushton rreth 30 euro (17 herë më pak se në Bolgare). Apo që, po në komunën e Bolgares kush kërkon në zyrën teknike leje për të ndërtuar një apartament paguan vetëm 280 euro, diçka më shumë se gjysma e parave që duhet të nxjerrë i huaji nga xhepi vetëm për të pasur një copë letër që dëshmon se shtëpia ku banon është e përshtatshme për të jetuar ai e familja e tij.

Serughetti & Co kanë dashur t’u rëndojnë imigrantëve? Po, pa asnjë dyshim. Siç konfirmohet në vendimin e marrë. Mes premisave, në fakt, në dokumentin zyrtar citohen “disa episode mikrokriminaliteti e keqbërësish” të verifikuara muajt e fundit, që kanë detyruar personelin komunal të ndërmarrë “ndërhyrje, kontrolle dhe verifikime të kushtueshme”, që kanë kërkuar “forca”, “përdorim energjish fizike e mendore” dhe “ndërhyrje për sistemimin e pasurisë shtetërore të dëmtuar”.

Të gjitha janë gjëra që rëndojnë mbi arkat e komunës, me shpenzime që u ngarkohen në kurriz “të gjithë qytetarëve”. Por administrata komunle ka një ide gjeniale: “të kufizojë të paktën pjesërisht këtë barrë, duke konsideruar të drejtë t’ia ngarkojë pjesërisht individëve jokomunitarë që kërkojnë të regjistrohen në regjistrat e popullsisë së komunës, duke u kërkuar atyre si “të drejta sekretarie” t paguajnë shumën 500 euro për lëshimin e certifikatës së përshtatshmërisë së strehimit të nevojshme për regjistrimin e sipërpërmendur”.

A e kuptoni arsyetimin legist? Një keqbërës ka thyer stolin në park? Një tjetër ka bërë pis fasadën e një pallati? Ndonjë kriminel i panjohur ka shkulur një sinjal rrugor? Dëmin duhet ta paguajnë imigrantët e ndershëm. Dhe me qëndrim të rregullt, natyrisht, të tjerët nuk mund të kërkojnë certifikatën e përshtatshmërisë së strehimit.

Nuk nevojitet të jesh avokat i zoti për të kuptuar që vendimi i Komunës së Bolgares është mëse diskriminues dhe që me ankimimin e parë në gjykatë do të hidhet poshtë. Por vështirë që këta administratorë “mendjendritur” t’u kthejnë mbrapsht të huajve paratë që po u marrin padrejtësisht, e akoma më vështirë t’u paguajnë edhe dëmshpërblim për shqetësimin e krijuar.

Ndërkaq, kryetari i Komunës, Serughetti, ngazëllehet për idenë madhështore. Dhe shtypit lokal që e pyet duke hipotezuar se në këtë mënyrë imigrantët mund të largohen përgjigjet pa iu dridhur qerpiku: “Nuk detyrojmë asnjë të qëndrojë. Nuk jemi një qendër tregtare që duhet të krijojë kushtet më të mira për klientët e vet. Duam vetëm të garantojmë kushtet më të mira për qytetarët tanë”.

Elvio Pasca

(Ndiqni Shqiptariiitalise.com edhe në Facebook dhe Twitter)

 

Shkolla italiane. Mbyllen regjistrimet on line në fillore, tetëvjeçare dhe të mesme

Lejeqëndrimet dhe lufta ndaj trafikimit të personave. Risitë e dy dekreteve të sotme