in

Sllovenia vendos kontrollat kufitare pas luftës në Lindjen e Mesme

Sllovenia ka njoftuar se, duke filluar që prej ditës së shtunë, do të vendosë kontrolle të përkohshme në kufijtë shtetërorë me Kroacinë dhe Hungarinë. Kjo vendim erdhi pas shqetësimeve të rritura për sigurinë në Evropë, të ndezura nga konflikti në Lindjen e Mesme.

Sllovenia vendosi të pezullojë marrëveshjen e Shengenit për të kontrolluar kufijtë me Kroacinë dhe Hungarinë, një vendim që do të zgjasë të paktën 10 ditë. Autoritetet slovene theksojnë se këto masa janë ndërmarre si reagim ndaj tensioneve të fundit të sigurisë në rajonin e Lindjes së Mesme, pasi pasojë e konfliktit midis Izraelit dhe Hamasit.

Në reagim ndaj vendimit të Sllovenisë, Italia ka njoftuar se do të pezullojë marrëveshjen për kufijtë e hapur me Slloveninë, gjithashtu për një periudhë 10-ditore.

Këto masa tregojnë një rritje të shqetësimeve të sigurisë nëpër vende të Evropës pas ngjarjeve të fundit, përfshirë sulmin me bombë zjarri në një sinagogë në Berlin dhe vrasjet në Belgjikë dhe Francë nga ekstremistë të dyshuar islamikë. Ministra të Brendshëm të vendeve të Bashkimit Evropian kanë diskutuar mbi mënyrat për të menaxhuar ndikimin e konfliktit të Lindjes së Mesme në kontinentin e tyre.

Kjo situatë thekson rëndësinë e koordinimit dhe bashkëpunimit të vendeve të BE-së në menaxhimin e sfidave të sigurisë në një periudhë të tensioneve të ndryshme në nivele ndërkombëtare.

Kryeministrja e Italisë Shpreh Dhimbjen për Sulmin në Spitalin e Gazës

Sali Berisha, l’ex leader del centro destra albanese, indagato per corruzione: una sfida politica nell’Albania contemporanea