in

Studime italo-shqiptare në amfiteatrin e lashtë të Durrësit

Ekspedita e këtij viti nuk parashikon gërmime por sistemimin e dokumentacionit të grumbulluar nga arkeologët shqiptarë dhe studentët e universiteteve italiane që kanë punuar aty ndër vite

Tiranë, 7 shtator 2011 – Në amfitetrin e lashtë të Durrësit ka nisur të martën ekspedita e përvitshme italo-shqiptare, që për tre javë do të dokumentojë dhe do të sistemojë studimet e deritanishme për monumentin më të madh të antikitetit të zbuluar në vendin tonë.

Aktualisht, në amfiteatër bashkë me specialistët shqiptarë, po punojnë 10 specialistë dhe studentë italianë, ndërsa priten grupet e rilevimeve fotogrametrike dhe arkeometrike, si dhe ekspertët që do të analizojnë të dhënat arkeozoologjike.

Profesoresha, Sara Santoro, bashkëdrejtore e këtij projekti ka thënë për ATSH-në se, “gjatë 10 viteve të gërmimeve në pjesën jugore të monumentit, janë nxjerrë në dritë disa faza interesante të pas-antikitetit, si dhe disa struktura të tjera të amfiteatrit”.

 “Këtë vit nuk do të gërmojmë, por do të perfeksionojmë dokumentacionin e pasur të grumbulluar nga arkeologët shqiptarë të Institutit, si edhe ata të Universiteteve të Parmës fillimisht dhe tani nga universiteti i Chietit. Sipas profesoreshës Santoro, qëllimi kryesor mbetet publikimi shkencor i rezultateve që ka nisur me vëllimet “Dyrrachium 1 dhe 2”.

Në bashkëpunim me bashkëdrejtorin Afrim Hoti, në pjesën jugore të amfiteatrit do të nisë edhe ndërhyrja e restaurimit të mureve, si dhe studimi i materialeve metalike dhe të qeramikës.

Misioni 3-javor vjen pas marrëveshjes dypalëshe të universiteteve, instituteve dhe ministrive të punëve të jashtme dhe të kulturës së të dy vendeve.

“Në gjunjë përpara migrantëve”. Olmi rrëfen mikpritjen

Sikur Prokuroria të zhdukë fjalën “ekstrakomunitar”?