in

Super-hëna 2014. Më 12 korrik, takimi i parë nga afër me satelitin e Tokës

Do të ketë maksimumin e dritës dhe të madhësisë më 10 gusht 2014, por edhe më 12 korrik dhe 9 shtator natyra premton spektakël

Romë, 11 korrik 2014 – E quajnë Super-Hënë sepse duket shumë më e madhe dhe më e shkëlqyer se zakonish, duke ofruar një spektakël të mrekullueshëm e mbresëlënës. Që këtë verë do të jepet plot tri herë.

Largësia mes Hënës dhe Tokës ndryshon përgjatë muajit dhe vitit: mesatarisht e kemi satelitin tonë 382.000 km larg. Kur Hëna ndodhet në pikën më të largët nga Toka, është në apogje. Në të kundërt, kur ndodhet më afër Tokës, është në perigje, e pikërisht në këtë pozicion duket vërtet shumë e madhe.

Të shtunën, më 12 korrik, do të kemi takimin e parë nga afër (364.199 km) me Hënën që edhe me sy do të duket më e madhe. Por ajo do të arrijë maksimumin më 10 gusht kur do të jetë larg planetit tonë “vetëm” 363.319 km.

Mbrëmja e fundit kur Hëna do të na duket sërish gjigante do të jetë ajo e 9 shtatorit kur largësia mes Tokës e satelitit të saj të vetëm natyror do të jetë 364.824 km.

Super Hëna në Torino. Foto: Stefano de Rosa

Super Hëna në Torino. Foto: Stefano de Rosa (qershor 2013)

Super Hëna në Vjenë

Super Hëna në Vjenë (qershor 2013)

Super Hëna në Kiev

Super Hëna në Kiev (qershor 2013)

Flukset. Punonjës me formim të marrë në atdhe? Forca, ka akoma vende të lira

Il caso. Sei un immigrato? Non puoi rispondere al 118!