in

Vogue: “Altin Prenga një nga katër shefat e kuzhinës së Food Revolution”

Revista sjell Altin Prengën si një nga shembujt më të mirë për “kujdesin e madh që tregojnë në përzgjedhjen e përbërësve, duke përdoruar kryesisht ata të prodhuar sa më pranë restoranteve apo edhe të kultivuar prej tyre”

Romë, 30 janar 2013 – L’Uomo Vogue e muajit janar, zgjedh edhe shqiptarin Altin Prenga ndër katër shefat e kuzhinës që po revolucionojnë gastronominë botërore. Në artikullin me titull “Food revolution – I 4 nuovi volti della gastronomia mondiale” Altin Prenga, suedezi Magnus Nilsson, braziliani Beto Pimentel dhe algjeriani Sid Ali Lahlou, sillen si shembujt më të mirë për “kujdesin e madh që tregojnë në përzgjedhjen e përbërësve, duke përdoruar kryesisht ato të prodhuar sa më pranë restoranteve apo edhe të kultivuar prej tyre”.

Altin Prenga, 30 vjeç, është një kuzhinier i ri, plot pasion, i dashuruar me tokën e tij. Pas dhjetë vjetëve emigracion në Itali, është kthyer në vendlindje me idenë e qartë për të hapur një restorant e për të realizuar ëndrrën e tij të një kuzhine tradicionale që të vlerësojë pjatancat dhe prodhimet vendase. Por me punën e tij disavjeçare te Mrizi i Zanave (restorant që ka hapur bashkë me të vëllanë, Anton Prenga), Altin Prenga është tashmë edhe ambasador i kulturës gastronomike pastorale shqiptare. Në tetor të vitit të shkuar, ishte ndër delegatët shqiptarë në Sallonin Ndërkombëtar të Shijes “Salone Internazionale del Gusto” në Torino. Në ‘Laboratorio del Gusto’ me titullin “L’Albania al Massimo” të ngritur në kuadrin e Sallonit të Shijes, të drejtuar nga Prenga në Torino u shijuan ushqime tradicionale shqiptare si peta me hitha dhe flija e gatuar me çaj mali, byreqe të ndryshme, mish keci, djathë dhie dhe deleje etj. të shoqëruara nga verë e bardhë Përmeti, Shesh i  bardhë.

Për Altin Prengën dhe restorantin e tij Mrizi i Zanave (që është edhe titulli i një përmbledhjeje lirikash të poetit Gjergj Fishta) në Fishtë të Lezhës, revista Vogue përmend disa nga recetat më të mira si mish keci të gatuar në qumësht, reçele kumbulle e fiku të egër, gliko arrash dhe të thane, të gjitha të shoqëruara nga vera e kuqe Kallmet. Përbërësit që Prenga përdor në kuzhinën e restorantit të tij prodhohen që të gjitha në fshatin Fishtë dhe në pyjet përreth.

“Zgjedhja e emrit nuk është e rastësishme – thotë Prenga për Vogue. – Fishta është një nga shkrimtarët që kanë ndikuar në formimin e gjuhës shqipe. Dëshira ime është t’i ngjaj atij, por në gastronomi. Sepse edhe gastronomia është një “gjuhë” ka alfabetin e saj, dialektet e veta dhe një lidhje të fortë me territorin”.

“Në recetat e Mrizit të Zanave gjen ingredientët më pranë botës së blegtorisë, si mishi i kecit, qumësht e ajkë stani, kërpudhat e mbledhura në pyjet e Pukës. Por maksimumi tre ingredientë në një pjatë, që të mos mbulojnë njëri tjetrin” shpjegon filozofinë e tij të të gatuarit Prenga që i përkushtohet edhe ndërthurjes së të resë me traditën: “Më pëlqen të rishikoj recetat e stërgjyshes sime, të aventurohem në bashkimin e shoqërimin e pazakontë të përbërësve dhe pjatave, por gjithnjë pa dalë nga tradita jonë”.

Regjistrimi në shkollë. Për fëmijët e klandestinëve, kërkesa paraqitet dorazi

Cittadinanza. Non sa leggere l’italiano, “torni tra sei mesi”