in

Zgjatet për një vit lejeqëndrimi i të huajve në zonat e tërmetit

Dhoma e Deputetëve ka dhënë pëlqimin e saj. Në Komunat e goditura nga tërmeti, u shkohet në ndihmë imigrantëve që kanë humbur shtëpinë apo punën e në këto çaste nuk kanë mundësi të përbushin kriteret e nevojshme për përtëritjen e lejes së qëndrimit. PD: “Kështu do të kenë ca kohë më shumë për të marrë veten”

Romë, 11 korrik 2012 – Zgjatet periudha e vlefshmërisë së lejeve të qëndrimit me skadencë të afërt për imigrantët që jetojnë në Komunat e goditura nga tërmeti i majit. Dokumentet e qëndrimit do të mbeten të vlefshme edhe për një vit tjetër edhe nëse titullarët nuk përmbushin kriteret për përtëritjen e tyre, sepse për shkak të tërmetit, mund të kenë humbur punën apo shtëpinë.

Këtë parashikon neni 8 paragrafi 15-bis i projektligjit të konvertimit të dekretit “Dispozita urgjente në favor të popullatës së goditur nga tërmetet e 20 dhe 29 majit 2012” i miratuar sot në unanimitet nga Dhoma e Deputetëve që tani duhet të kalojë edhe në Senat për aprovimin përfundimtar. Norma parashikon që në komunat e goditura nga tërmeti (lista e plotë e tyre në fund të artikullit) “zgjaten për dymbëdhjetë muaj, dokumentet e qëndrimit që skadojnë brenda 31 dhjetorit 2012 të imigrantëve që nuk përmbushin kriteret e punës dhe/ose të rezidencës në këto territore për shkak të tërmetit”.

Shtyrja e kohëzgjatjes së lejeve është fryt i një amendamendi të paraqitur nga parlamentarja Delia Murer e PD-së, i diskutuar dhe i miratuar në komisionin mbi Ambjentin të Dhomës së Deputetëve, dhe i futur në tekstin final të ligjit.

“Imigrantët që jetojnë e punojnë në zonat e goditura nga tërmeti rrezikonin, për shkaqe që nuk varen prej tyre, të mbeteshin edhe pa lejeqëndrim” shpjegon Murer. “Shumë prej tyre kanë humbur shtëpinë e punën. Dhe pa të ardhura e vendbanim, mund të humbnin edhe lejen e qëndrimit, me makthin e rënies në klandestinitet”. Sipas eksponentes së PD-së, shtyrja e afatit është “një rezultat i rëndësishëm”. “U lejon këtyre imigrantëve – shpjegon ajo – të marrin frymë. Leja e tyre e qëndrimit përtërihet automatikisht për dymbëdhjetë muaj e kanë kështu kohë t’i përkushtohen, si të gjithë të prekurit nga tërmeti, rimëkëmbjes së jetëve”.

Lista e plotë e komunave

Provinca Bologna
1. Argelato
2. Baricella
3. Bentivoglio
4. Castello d’Argile
5. Castelmaggiore
6. Crevalcore
7. Galliera
8. Malalbergo
9. Minerbio
10. Molinella
11. Pieve di Cento
12. Sala Bolognese
13. San Giorgio di Piano
14. San Giovanni in Persiceto
15. San Pietro in Casale
16. Sant’Agata Bolognese
 
Provinca Ferrara
1. Bondeno
2. Cento
3. Mirabello
4. Poggio Renatico
5. Sant’Agostino
6. Vigarano Mainarda
 
Provinca Modena
1. Bastiglia
2. Bomporto
3. Campogalliano
4. Camposanto
5. Carpi
6. Castelfranco Emilia
7. Cavezzo
8. Concordia sulla Secchia
9. Finale Emilia
10. Medolla
11. Mirandola
12. Nonantola
13. Novi
14. Ravarino
15. San Felice sul Panaro
16. San Possidonio
17. San Prospero
18. Soliera
 
Provinca Reggio Emilia
1. Boretto
2. Brescello
3. Correggio
4. Fabbrico
5. Gualtieri
6. Guastalla
7. Luzzara
8. Novellara
9. Reggiolo
10. Rio Saliceto
11. Rolo
12. San Martino in Rio
13. Campagnola Emilia
 
Provinca Mantova
1. Bagnolo San Vito
2. Borgoforte
3. Borgofranco sul Po
4. Carbonara di Po
5. Castelbelforte
6. Castellucchio
7. Curtatone
8. Felonica
9. Gonzaga
10. Magnacavallo
11. Marcaria
12. Moglia
13. Ostiglia
14. Pegognaga
15. Pieve di Coriano
16. Poggio Rusco
17. Porto Mantovano
18. Quingentole
19. Quistello
20. Revere
21. Rodigo
22. Roncoferraro
23. Sabbioneta
24. San Benedetto Po
25. San Giacomo delle Segnate
26. San Giovanni del Dosso
27. Schivenoglia
28. Sermide
29. Serravalle a Po
30. Sustinente
31. Suzzara
32. Villa Poma
33. Villimpenta
34. Virgilio
 
Provinca Rovigo
1. Bagnolo di Po
2. Calto
3. Canaro
4. Canda
5. Castelguglielmo
6. Castelmassa
7. Ceneselli
8. Ficarolo
9. Gaiba
10. Gavello
11. Giacciano con Baruchella
12. Melara
13. Occhiobello
14. Pincara
15. Salara
16. Stienta
17. Trecenta

Franco Frattini Qytetar Nderi i Tiranës

Tragjedi në fushat e Bolanos. Vdes 49-vjeçari Domi