in

Çmim ndёrkombëtar për poetin Çezarin Toma

 

 

Ështё Çezarin Toma, poeti i ri shqiptar, tё cilit më 21 nёntor 2010, Juria e Edicionit tё 28-tё tё Konkursit letrar ndërkombëtar pёr poezi e prozё Giorgio La Pira i akordoi  Çmimin  Special. Nё kёtё konkurs, qё organizohej nga Qendra e Studimeve “Giuseppe Donati” tё qytetit Pistoia, morёn pjesё mbi 8000 konkurues italianё dhe tё huaj me krijimet e tyre nё poezi e prozë. Çezarin Toma u paraqit me poezinё “Noi” (shq.”Ne”).

Siç na rrёfen vetё autori, kёtё poezi e krijoi “me synimin pёr tё evokuar e pёr tё mos harruar martirёt, figurat e letërsisë ( nё mёnyrë tё veçantё Fishtёn) dhe shumё intelektualё tё tjerё shqiptarё, tё cilёt pёr hir tё sё vёrtetёs u flijuan pёr njё popull, pёr kulturё e frymё lirie”.  Juria e Konkursit tё kёtij Çmimit Special  shprehej se: “motivi i dhёnies sё çmimit duhet kёrkuar te cilёsia e punimit tё paraqitur pёr konkurim, i cili vё nё dukje vlera kulturore, tendenca risie qoftё nё pёrdorimin e fjalёs, qoftё nё kёrkim tё njё stili tё ri”.

Nёse akordimi i çmimit kishte njё vlerё mё vete si vlerёsim pёr krijimin  e poetit shqiptar edhe si i vetmi krijues i huaj i vlerësuar me çmim (mes 8000 krijimeve tё paraqitura totalisht pёr konkurim), dhёnia e kёtij çmimi pёr Çezarin Toma kishte dhe njё rёndёsi tjetёr mbasi lidhej me Ditёn Ndёrkombёtare tё Paqes, Kulturёs e Solidaritetit, nё kujtim tё mёsimeve tё Giorgio La Pira. Në të njëjtën ditë, Presidentit tё Republikёs sё Shqipёrisё, Bamir Topi, iu dorёzua  Çmimi Ndёrkombёtar pёr Paqen 2010.

E kuptueshme gjendja emocionale e poetit të cilit fati  i sjell dy gёzime nё njё ditё, marrjen e çmimit, takimin me presidentin Topi dhe atmosferёn e magjishme tё njё atdhetarizmi tё flaktё tё krijuar nga qindra bashkatdhetarё tё ardhur posaçërisht nё Pistoia.

Dhёnia e çmimeve letrare tё Konkursit Ndërkombёtar Giorgio La Pira u organizua nё Sala Sinodiale del Palazzo dei Vescovi qё ndodhet nё Piazza del Duomo të Pistoias nё praninё e njё publiku tё shumtё, qytetarё tё zonёs por dhe bashkatdhetarё me banim nё Toskanё, miq e dashamirёs dhe familjarё tё poetit  si dhe pёrfaqёsues tё botёs sё kulturёs, politikёs, kishёs dhe enteve lokale.


Albana Temali

(Vijon intervista)

Me krizën politike mbeten pezull normat mbi imigracionin

Gaia Sokoli në Zecchino d’Oro