in

Përmbytjet dhe stuhitë në veri të Italisë: nën alarm rajone të shumta

Reshjet intensive kanë shkaktuar përmbytje në veri të Italisë, duke goditur rajonet e Lombardisë, Milanon dhe Venecian. Disa rajone janë vendosur nën alarm të kuq, me Veneto të identifikuar si më e rrezikuar.

Megjithatë, përmbytjet kërcënojnë edhe rajonet e tjera të Italisë, përfshirë Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Ligurian, Lombardinë dhe Trentino Alto Adige. Dëme janë raportuar edhe në Toskanë, ku një tornado ka shkaktuar dëme nëpër ndërtesa dhe ndërprerje në furnizimin me energji elektrike. Në qytetin e Versilia, disa shtëpi janë prekur rëndë nga kjo ngjarje.

Reshjet intensive kanë përfshirë edhe sistemin e transportit në Milan dhe daljen nga stacionet e metrosë, duke shkaktuar mbylljen e disa prej tyre dhe ndërprerje të shërbimit.

Nivelet e ujit në lumin Seveso janë ende të larta, sipas njoftoi këshilltari Granelli, kështu që pritet që situata e përmbytjeve të vazhdojë për disa orë të tjera.

Nënkalimet e rrugës Via Negrotto dhe Via Rubicone janë të përmbytura, por pritet të rihapen së shpejti, raportohet nga gazeta “Corriere”.

Mbrojtja Civile e Lombardisë është në këmbë për të ndihmuar banorët në zonat e prekura nga përmbytja e Seveso, duke përdorur mesazhe me tekst dhe telefonata automatike për të informuar qytetarët të mbajnë masat e sigurisë në këto raste: mos dalni në ujë gjatë përmbytjes, shmangni përdorimin e ashensoreve, kufizoni telefonatat për të liruar lëndët dhe lehtësuar operacionet e shpëtimit, dhe mbani aplikacionet e motit të përditësuara.

Ndërkaq, parashikimet e motit tregojnë se reshjet mund të lehtësohen në ditët në vijim, duke filluar nga sektorët perëndimorë të vendit.

Përmbytjet dhe situata aktuale kërkojnë përgjigje të menjëhershme dhe koordinim të autoriteteve vendase dhe qendrore për të mbrojtur jetën dhe pasurinë publike, duke siguruar sigurinë dhe ndihmën e nevojshme për zonat e prekura.

Operacioni i policisë kundër grupit shqiptaro-italian të trafikut të drogës në Itali

Kryeministrja Giorgia Meloni “viktimë” e një shakaje telefonike nga komedianët rusë