More stories

 • in

  Ismail Qemali gjatë viteve që pasuan shpalljen e Pavarësisë

  Ishte nëntori i vitit 1912, kur pas fjalimit të zjarrtë të Ismail Qemalit, në ballkonin e shtëpisë së Xhemil bej Vlorës, në qytetin bregdetar, në atë shtëpi ku kishte lindur edhe Ismail Qemali, u shpalos Flamuri i Skënderbeut, vendi ku është sot Monumenti i Pavarësisë. Godina ishte një nga dy sarajet e familjes së njohur […] More

 • in

  Ditët që paraprinë shpalljen e Pavarësisë

  28 nëntor 1912. Pas një fjale të shkurtër të Ismail Qemalit, 40 delegatët e ardhur nga të gjitha trevat e Shqipërisë, me vullnet të lirë e pa dallim feje, vendosën që Shqipëria të bëhet me vete, e lirë dhe e pavarur. 30 minuta më vonë, një përfaqësi u shfaq në ballkonin e shtëpisë së vjetër […] More

 • in

  Të shpallët e pamvarsisë

  Rrëfimi i atyre ditëve nga Mustafa Merlika Kruja, njëri prej pjesëmarrësve dhe nënshkruesve të dokumentit më të rëndësishëm të historisë së Shqipërisë * Tetuer 1912. Të katër Pushtetet balkanike: Mal i Zi, Serbi, Bullgari e Greqi i kishin shpallë luftë mbretnisë othoman e gjatë gjithë kufinit po sulmojshin, ku mâ shumë e ku mâ pak, […] More

 • in

  Histori shqiptarësh që mbrojtën hebrenjtë

  Ekspozita “Besa, një kod nderi. Shqiptarë myslimanë që shpëtuan hebrenjtë nga Shoah”, e realizuar nga muzeu Yad Vashem, përbëhet nga një sërë imazhesh të fotografit amerikan Norman Gershman, që për pesë vjet ka përshkuar gjerë e gjatë Shqipërinë duke rikuperuar dëshmitë e këtyre akteve të mrekullueshme dhe duke i dokumentuar ato përmes portreteve të shpëtimtarëve […] More

 • in

  Papa në Tiranë. Kujtimet e gazetares Bumçi një vit pas vizitës

  Klaudia Bumçi, gazetare e Radio Vatikanit që ndoqi nga afër vizitën e Atit të Shenjtë në Shqipëri, kujtoi me emocion atë ditë të veçantë në një takim kulturor të mbajtur në Romë Në përvjetorin e parë të vizitës së papa Françeskut në Shqipëri, dhe të 12 vjetorit të lumnimit të Nënë Terezës, në Romë, të […] More

 • in

  Papa në Tiranë. Kujtimet e gazetares Bumçi një vit pas vizitës

  Klaudia Bumçi, gazetare e Radio Vatikanit që ndoqi nga afër vizitën e Atit të Shenjtë në Shqipëri, kujtoi me emocion atë ditë të veçantë në një takim kulturor të mbajtur në Romë Në përvjetorin e parë të vizitës së papa Françeskut në Shqipëri, dhe të 12 vjetorit të lumnimit të Nënë Terezës, në Romë, të […] More

 • in

  Ëndrra shqiptare dje dhe sot

  Mbas njëqind vitesh nga vendimet e Konferencës së Londrës dhe 70 vjetësh të parantezës së shkurtër të Shtetit të Bashkuar shqiptar të kohës së luftës së dytë botërore, e gjysmë shekulli komunist, krejtësisht i pandjeshëm ndaj konceptit bashkim kombëtar, të pasuar nga një mërgim biblik i një shumice të shqiptarëve, shumë gjëra  kanë ndryshuar edhe […] More

 • in

  Ëndrra shqiptare dje dhe sot

  Mbas njëqind vitesh nga vendimet e Konferencës së Londrës dhe 70 vjetësh të parantezës së shkurtër të Shtetit të Bashkuar shqiptar të kohës së luftës së dytë botërore, e gjysmë shekulli komunist, krejtësisht i pandjeshëm ndaj konceptit bashkim kombëtar, të pasuar nga një mërgim biblik i një shumice të shqiptarëve, shumë gjëra  kanë ndryshuar edhe […] More

 • in

  Ëndrra shqiptare dje dhe sot

  Mbas njëqind vitesh nga vendimet e Konferencës së Londrës dhe 70 vjetësh të parantezës së shkurtër të Shtetit të Bashkuar shqiptar të kohës së luftës së dytë botërore, e gjysmë shekulli komunist, krejtësisht i pandjeshëm ndaj konceptit bashkim kombëtar, të pasuar nga një mërgim biblik i një shumice të shqiptarëve, shumë gjëra  kanë ndryshuar edhe […] More

 • in

  Ëndrra shqiptare dje dhe sot

  Mbas njëqind vitesh nga vendimet e Konferencës së Londrës dhe 70 vjetësh të parantezës së shkurtër të Shtetit të Bashkuar shqiptar të kohës së luftës së dytë botërore, e gjysmë shekulli komunist, krejtësisht i pandjeshëm ndaj konceptit bashkim kombëtar, të pasuar nga një mërgim biblik i një shumice të shqiptarëve, shumë gjëra  kanë ndryshuar edhe […] More

 • in

  Shqipëria, vendi ku njerëzit burgoseshin vetëm pse dëgjonin “The Beatles”

  Fred Abrahams, autor i librit “Shqipëria Moderne”: “Në Shqipërinë komuniste, koreano-veriorët do të ndiheshin si në shtëpinë e tyre. Ndoshta edhe rusët në ditët e tyre më të errëta nën Stalinin do të gjenin ngjashmëri me vendin ballkanik, por askush tjetër“ “Ndonëse mund të jetë pak i njohur për shumë perëndimorë, Shqipëria është një vend […] More

 • in

  Shqipëria, vendi ku njerëzit burgoseshin vetëm pse dëgjonin “The Beatles”

  Fred Abrahams, autor i librit “Shqipëria Moderne”: “Në Shqipërinë komuniste, koreano-veriorët do të ndiheshin si në shtëpinë e tyre. Ndoshta edhe rusët në ditët e tyre më të errëta nën Stalinin do të gjenin ngjashmëri me vendin ballkanik, por askush tjetër“ “Ndonëse mund të jetë pak i njohur për shumë perëndimorë, Shqipëria është një vend […] More