More stories

 • in

  Dyzet kryetarët që kanë drejtuar Tiranën për një shekull

  Duke pritur të mësojmë se kush do të jetë kryebashkiaku i ri i Tiranës mes Erion Veliajt dhe Halim Kosovës, të tjerët duket se kanë vërtet shumë pak shance t’ia dalin në këtë sfidë, le të shohim kush e ka qeverisur Tiranën pas rënies së Perandorisë Osmane, gjatë kohës së Zogut apo gjatë pushtimit, cilët […] More

 • in

  Dyzet kryetarët që kanë drejtuar Tiranën për një shekull

  Duke pritur të mësojmë se kush do të jetë kryebashkiaku i ri i Tiranës mes Erion Veliajt dhe Halim Kosovës, të tjerët duket se kanë vërtet shumë pak shance t’ia dalin në këtë sfidë, le të shohim kush e ka qeverisur Tiranën pas rënies së Perandorisë Osmane, gjatë kohës së Zogut apo gjatë pushtimit, cilët […] More

 • in

  Si u përjetua në Tiranë rënia e Murit të Berlinit

  Nga Blendi FEVZIU E enjte, 9 nëntor 1989 Filmi u ndërpre pa asnjë njoftim dhe në ekran u shfaq sigla e telegiornales e shoqëruar me diçiturën Straordinario. Një të tillë mbaja mend nga fëmijëria ime, thuajse 11 vjet më parë kur në Romë kish vdekur papa. Instiktivisht u ngrita në këmbë. Pata një parandjenjë që […] More

 • in

  Si u përjetua në Tiranë rënia e Murit të Berlinit

  Nga Blendi FEVZIU E enjte, 9 nëntor 1989 Filmi u ndërpre pa asnjë njoftim dhe në ekran u shfaq sigla e telegiornales e shoqëruar me diçiturën Straordinario. Një të tillë mbaja mend nga fëmijëria ime, thuajse 11 vjet më parë kur në Romë kish vdekur papa. Instiktivisht u ngrita në këmbë. Pata një parandjenjë që […] More

 • in

  Parahistoria e luftës dhe e “çlirimit”

  Nga Eugjen MERLIKA Po i afrohemi 29 nëntorit, të cilin këtë vit Shqipëria zyrtare do ta festojë me një zell të veçantë si vit jubilar, 70-vjetor i “çlirimit”, sinonim i vendosjes në Tiranë të “gubernës komuniste” të Enver Hoxhës e të diktaturës së pashembullt gjysëm shekullore që e pasoi. Do të evokohen “betejat e lavdishme” të […] More

 • in

  Parahistoria e luftës dhe e “çlirimit”

  Nga Eugjen MERLIKA Po i afrohemi 29 nëntorit, të cilin këtë vit Shqipëria zyrtare do ta festojë me një zell të veçantë si vit jubilar, 70-vjetor i “çlirimit”, sinonim i vendosjes në Tiranë të “gubernës komuniste” të Enver Hoxhës e të diktaturës së pashembullt gjysëm shekullore që e pasoi. Do të evokohen “betejat e lavdishme” të […] More

 • in

  Faik Konica: Ca këshilla për shqipëtarët

  Albania, 1906 (X), nr. 8  Tani që të huajtë e mësuan udhën e Shqipëries edhè nisnë t’a vështrojnë vendin t’onë, është mirë bashkatdhetarët t’anë të dinë si të sillen me ‘ta. Se udhëtari heq udhëtarin, dhe në qoftë se, si kam shpresë, numëri i tyre vete duké u shtuar, nuk është nevoja të dëftoj rëndësien […] More

 • in

  Faik Konica: Ca këshilla për shqipëtarët

  Albania, 1906 (X), nr. 8  Tani që të huajtë e mësuan udhën e Shqipëries edhè nisnë t’a vështrojnë vendin t’onë, është mirë bashkatdhetarët t’anë të dinë si të sillen me ‘ta. Se udhëtari heq udhëtarin, dhe në qoftë se, si kam shpresë, numëri i tyre vete duké u shtuar, nuk është nevoja të dëftoj rëndësien […] More

 • in

  E vërteta mbi trashëgimtarët e Ismail Qemalit

  Cilat janë degëzimet e pemës gjenealogjike të “plakut të Vlorës” Nga Sherif Delvina Nga arkivi i Botës Shqiptare – Botuar në numrin 63 të 6 qershorit 2002 Kohë më parë stërmbesa e Ismail Qemalit, patriotja dhe publicistja Nermin Vlora – Falaschi, ka folur me shkurtime në televizionin shqiptar, duke mos e dhënë të plotë pemën […] More

 • in

  E vërteta mbi trashëgimtarët e Ismail Qemalit

  Cilat janë degëzimet e pemës gjenealogjike të “plakut të Vlorës” Nga Sherif Delvina Nga arkivi i Botës Shqiptare – Botuar në numrin 63 të 6 qershorit 2002 Kohë më parë stërmbesa e Ismail Qemalit, patriotja dhe publicistja Nermin Vlora – Falaschi, ka folur me shkurtime në televizionin shqiptar, duke mos e dhënë të plotë pemën […] More