More stories

 • in

  “Quando si spegne una storia”: la poetica di Irma Kurti

  II miei pensieri non restano fermi, si muovono, corrono incessantemente. (21) [i] Saggio di Lorenzo Spurio, scrittore, poeta e critico letterario Irma Kurti appartiene a quel novero abbastanza ampio di intellettuali della repubblica albanese che, a seguito degli avversi avvicendamenti politico-sociali del proprio paese, sono giunti in Italia nei decenni scorsi e hanno finito per […] More

 • in

  Robert Elsie, biri shpirtëror i Shqipërisë

  Robert Elsie guxonte si një intelektual i lartë, e mbrojti Shqipërinë në botë, e bashkoi në veprën e Tij me Kosovën dhe Çamërinë, i dha zë Shqipërisë, të flasë anglishten e tij. Robert Elsie ishte pelegrin i tempujve të Shqipërisë, shtegtar i maleve tona, adhurues i bregdetit, qytetar i Tiranës, mik i mrekullueshëm me ne. […] More

 • in

  Si lindin dhe vdesin gjuhët – Pjesa III

  Sot, më 30 shtator, kremtohet Festa ndërkombëtare e përkthyesit, “lënda e parë” e të cilit është gjuha. E kur flasim për gjuhën, natyrshëm lindin pyetje si: “Pse kemi filluar të flasim?”, “Si lind një gjuhë dhe si vdes ajo?”, “Si evoluojnë gjuhët?”, “E mbi të gjitha, a mund të ngjallet sërish një gjuhë e vdekur?” […] More

 • in

  Si lindin dhe vdesin gjuhët – Pjesa II

  30 shtatori është Festa ndërkombëtare e përkthyesit, “lënda e parë” e të cilit është gjuha. E kur flasim për gjuhën, natyrshëm lindin pyetje si: “Pse kemi filluar të flasim?”, “Si lind një gjuhë dhe si vdes ajo?”, “Si evoluojnë gjuhët?”, “E mbi të gjitha, a mund të ngjallet sërish një gjuhë e vdekur?” Nga Gino […] More

 • in

  Si lindin dhe vdesin gjuhët

  30 shtatori është Festa ndërkombëtare e përkthyesit, “lënda e parë” e të cilit është gjuha. E kur flasim për gjuhën, natyrshëm lindin pyetje si: “Pse kemi filluar të flasim?”, “Si lind një gjuhë dhe si vdes ajo?”, “Si evoluojnë gjuhët?”, “E mbi të gjitha, a mund të ngjallet sërish një gjuhë e vdekur?” Nga Gino […] More

 • in

  Shqiptaret e Italisë reflektojnë dhe rrëfehen

  “Donne d’Albania. Tra migrazione, tradizione e modernità”, i pari libër që flet për shqiptaret e Italisë e për rolin e tyre në vendin ku kanë mërguar e në atdhe. Gra të botës akademike, të angazhuara në shoqata e politikë, në administratë publike dhe në ndërmjetësim kulturor, profesioniste, sipërmarrëse, gazetare, artiste, shkrimtare, zëra të ndryshëm trajtojnë […] More

 • in

  Eloi Xhani: “Guxoni të grisni realitetin ku jetoni”

  Filozofi Ydish…!Dëgjoni, unë nesër,Ndoshta nuk jam.Gjithësesi këtë nuk e di mirë.Por, di mjaft mirë që isha dje.Ju betohem që isha. Intervistë me poetin e talentuar Eloi Xhani (Sawah) Me Eloi Xhanin, poetin postmodern që lexohet aq shumë në rrjetet sociale, pata rastin të njihem nëpërmjet publikimeve në revistën letrare ATUNIS. Poezitë e tij, disa prej […] More

 • in

  Rëndësia e dialekteve

  Rëndësia e dialektit qëndron në faktin se është shumë afër me jetën e përditshme e të vërtetë të njerëzve dhe paraqet një larmi rrënjësh historike, kulturash dhe përvojash të njeriut që nuk duhen humbur. Është e rëndësishme të njohim gjuhën kombëtare si mjet komunikimi me njëri-tjetrin, por diversiteti social dhe kulturor në mes të komuniteteve […] More

 • in

  La poesia di Irma Kurti al Salone internazionale del Libro a Torino

  Alla sezione Salone Off, anche l’incontro e discussione con il pubblico del libro di poesie Senza patria Irma Kurti, poetessa e scrittrice di origine albanese presenta sabato 20 maggio 2017 davanti al pubblico torinese la sua nuova raccolta di poesie intitolata: “Senza patria”. L’incontro promosso da Aperipo-Etica, rassegna di cultura, poesia e letteratura contemporanea e […] More

 • in

  Bienalja XVIII e Mesdheut gjen Shtëpinë e vet në Shqipëri

  Nga sot deri më 9 maj, 230 artistë të rinj nga 23 vende të Europës dhe Mesdheut, do të kthejnë Tiranën dhe Durrësin në një qendër ndërkombëtare arti, të gjallëruar nga veprimtari të shumta që do të mbahen në kuadrin e Bienales së Mesdheut të artistëve të rinj që këtë vit ka si temë Shtëpinë […] More